НОВИНИ

МС отпуска допълнителни средства за ученици, студенти, млади семейства и болници

Александър Марков
от Александър Марков
11:52, 12.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Правителството отпуска 16 милиона лева на общините за обновяване и модернизиране на кабинети по математика и природни науки в 160 училища в страната. Средствата са по национална програма, насочена към развитие на иновации в природните и дигитални науки, обясни премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Бойко Борисов, министър-председател: Така както поехме ангажимент, за природни, математически науки, иновации, техника - да им оборудваме кабинетите съответно с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците след това, като ги обучим добре, да излязат на протест.

До 100 милиона лева ще бъдат отпуснати за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.

Бойко Борисов, министър-председател: От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден.

С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева се осигурява свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на "Пирогов", която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика. Подкрепа от 2 милиона лева получава и "Майчин дом" за роботизираната система "Да Винчи" за безкръвни хирургични интервенции.
МС отпуска и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

Бойко Борисов, министър-председател: С всички тези действия надграждаме здравната система. Това са важни решения в полза на всички български граждани.

Подкрепа ще получат и семействата с деца до 14 години като им се осигурява право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

Бойко Борисов, министър-председател: Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София остава с три блокирани кръстовища и палаткови лагери
София остава с три блокирани кръстовища и палаткови лагери
Жена опита да влезе в президентството, наложи се намеса на полицията
Жена опита да влезе в президентството, наложи се намеса на полицията