НОВИНИ

Кабинетът гласува нови антикризисни мерки

Александър Марков
от Александър Марков
17:33, 12.08.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Политика

По 610 лв. месечно могат да получават родителите на деца до 14 години, които не могат да работят дистанционно заради пандемията. Тази нова социална мярка гласува днес правителството. Кабинетът отпусна 16 милиона лева за 160 училища в страната и 100 млн. - за студентските общежития.

Всички родители, които имат деца до 14 години, не могат да работят дистанционно и нямат право на платен годишен отпуск - могат да получават по една минимална работна заплата месечно.

"С Ананиев два дена умуваме и с Деница Сачева и се съгласихме, че това е една много добра мярка за подпомагане на работещите родители, така че спокойно можеш, Деница, докато ти викат "Оставка!", да я обявиш тази мярка", каза премиерът Бойко Борисов.

Общо около 13 млн. лв. получават "Пирогов", Майчин дом и военните болници в София и Сливен. Ще бъдат купени 42 високопроходими линейки за Спешната помощ в страната.

"За да могат всички граждани, дори в най-отдалечените места, да получат адекватна медицинска помощ. Така го обясни. И това струва близо 2,5 млн.", каза министър-председателят Борисов.

160 училища ще получат 16 милиона лв. за иновации.

"Да им оборудваме кабинетите съответно с най-доброто, за да може младите хора, след това, като ги обучим добре, да излязат на протест", каза вицепремиерът Борисов.

Кабинетът гласува и 100 млн. лв. за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.

"50% по-малко след това ще плащат за парно, ще имат осветление, като си учат уроците, да не им се развалят очите, това е именно за младите хора, които заслужават тази грижа от страна на държавата", каза Борисов.

Кабинетът гласува още промени, според които грижата за човек с право на чужда помощ ще се признава за осигурителен стаж при пенсиониране, независимо от степента на увреждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само Рилски спортист от българските отбори е подал заявка за участие във ФИБА Европа
Само Рилски спортист от българските отбори е подал заявка за участие във ФИБА Европа
Славия плаща най-солената глоба след първия кръг на efBet лига
Славия плаща най-солената глоба след първия кръг на efBet лига