НОВИНИ

Променят организацията на болницата в Добрич

bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 12.08.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Регионални

В болницата в Добрич бяха констатирани груби нарушения, свързани с мерките срещу COVID-19, а броят на болните достигна 580 само за няколко седмици. От здравното министерство поискаха оставката на ръководството.

Очакванията са ръководството на болницата само да подаде оставка, но ако по някаква причина това не стане ще се стартира законовата процедура по отстраняването му. Това обаче ще забави реорганизацията в болницата.

Новото КОВИД отделение е изключително необходимо, като се очаква в него да има между 30-40 легла.

В момента там има 30 пациенти с коронавирус и няма инфекционист. За да има достатъчно лекарски персонал, една лекарка, чиято специалност е гастроентерология, е минала ускорено обучение, за да полага грижи за болните от КОВИД.

Преместването на Ковид-отделението на последния етаж на болницата е най-доброто решение. Така ще се спре заразяването на още хора, смятат експертите. Главният санитарен инспектoр доц. Ангел Кунчев заяви, че утре ще бъдат връчени на ръководството предписания за промяна на организацията в болницата.

"Откриването на специализирано отделение само за КОВИД, ангажирането евентуално на специалист инфекционист и най-вече организация на работата вътре в болницата, така че и за пребиваващите там, и за персонала да бъде сведен до минимум риска от заразяване, за да могат в болницата да работят всички останали отделения, хората да не се страхуват да я посещават, да не отлагат необходимостта от срещата с лекаря", каза доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

До преди месец болните от коронавирус в града бяха само единични случаи. В края на юли и началото на август в региона са регистрирани клъстерни огнища. Лечението на тези пациенти се извършва във Второ вътрешно отделение, тъй като през юни е закрита Инфекциозната клиника поради липсата на специалисти. Зоната за болните от коронавирус, разположена в единия край на коридора на вътрешното отделение, в другия се обслужват хора с други заболявания.

"За съжаление ръководството на болницата продължи да иска тези пациенти да бъдат обгрижвани от Второ вътрешно отделение, в средата на хирургическия корпус, което е недопустимо", каза директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова.

Заради тази организация на лечение от общинската администрация са подали сигнали до здравното министерство.

"Нашият апел тогава даде за съжаление лошият резултат през последните седмици, а именно разпространяване на заразата и допускане на смесване на потоците в болницата", каза кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Проверката на здравното министерство показа, че на етажа с COVID-19 постоянно се допускат и външни лица без предпазни средства.

"Резултатът от това е, че в няколко отделения на болницата се наложи няколко пъти да затваряме отделения", каза директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова.

Лекарите, напуснали работа заради лошата организация, са готови да се върнат, но само при условие, че начело на болницата застане ново ръководство.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повечето хотели в Слънчев бряг затварят до 10 септември
Повечето хотели в Слънчев бряг затварят до 10 септември
35-и ден на протести: Три столични кръстовища остават блокирани
35-и ден на протести: Три столични кръстовища остават блокирани