НОВИНИ

Забраниха джипове до Седемте рилски езера

bnt avatar logo
от БНТ
12:23, 13.08.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Без джипове от днес в района на Седемте рилски езера.

Продължава изграждането на екопътеките, което бе спряно, след като се оказа, че в парка се използва багер. Започва и строеж на Контролно-информационен пункт в района. Там ще бъде разположена и базата на Планинската спасителна служба.

Сградата на Контролно-информационния пункт ще се използва от служителите на парковата охрана в Национален парк "Рила", които осъществяват постоянен контрол и проверки в района на Седемте езера. В нея ще се предоставят помещения и за база на Планинската спасителна служба.

В новата сграда планинските спасители от отряда в Дупница ще дават дежурства целогодишно. Това ще им позволи по-бърза реакция при оказване на помощ на пострадали туристи.

"В базата ще има абсолютно всички необходими съоръжения за провеждането на една спасителна акция. Била тя и най-трудната, било то и в най-трудни и тежки условия. Така че хората го заслужават", коментира Кирил Чолаков - началник на отряд на ПСС-Дупница.

От днес се възстановява и работата по проекта за рекултивация на пътеките в района на Рилските езера. Тя беше спряна след като край езерото Бъбрека беше качен нерегламентирано багер.

"Какво се прави, асфалтират ли - тъй нататък, правим нови пътеки - Не, пътеките са съществуващи. В момента, обаче поради огромния туристически поток те представляват огромни ерозирали участъци, които въобще не приличат на пътеки. На моменти ширината е до 40-50 м и идеята е да се укрепят тези пътеки с ширина максимум до 1.60 м.", заяви Красимир Андонов, директор на НП "Рила".

Укрепването на пътеките ще се извършва с трошен гранит, който вече е складиран край хижа "Рилски езера". "Отсреща виждате конете, с които тези торби ще се транспортират до горе", отбеляза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Със заповед на министъра от днес се забранява и нерегламентираното превозване на туристи до езерата с джипове. До забраната се стигна, след като с години джипове се качваха до хижа Рилски езера с туристи. От сега нататък контрол върху това дали джиповете продължават да се движат или не ще осъществяват служителите на парк "Рила", както и от РИОСВ София.

"От днес офроуд Седемте рилски езера се затваря, както и автомивка Седемте рилски езера се затваря. Хората от този лифт нагоре ходят пеша. Те идват да се любуват на природата, ние трябва да пазим природата за идните поколения. До тук може да дойдат с лифт. За извънредни случай, линейки, неща, които са ясни, може да се ползва този сервизен път, защото това е сервизен за лифта. За всички други цели, има си лифт, пътека. От тук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа", коментира още министър Димитров.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
О'Съливан с лека преднина след първата сесия със Селби
О'Съливан с лека преднина след първата сесия със Селби
Тежко е състоянието на фелдшера с COVID-19 в Пазарджик
Тежко е състоянието на фелдшера с COVID-19 в Пазарджик