НОВИНИ

Легендата Пийт Сампрас с видео послание към Федерер (ВИДЕО)

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:58, 24.09.2022
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Пийт Сампрас
Слушай новината

През 2001 г. Роджър Федерер спечели единствената среща от ATP Tour срещу Пийт Сампрас, като му трябваха пет сета, за да победи американеца в четвъртия кръг на Уимбълдън. Когато Федерер спечели титлата в All England Club през 2009 г., Сампрас беше на трибуните, за да види как швейцарецът надминава рекордните за него 14 титли от Големия шлем.

13 години по-късно, когато Федерер се сбогува с бляскавата си кариера по време на турнира "Лейвър Къп" в петък вечер, Сампрас сподели видео, в което разказва за това какво е означавал за него 20-кратния шампион от Големия шлем на корта и извън него.

„Не съм много сигурен откъде да започна. Просто ще започна от самото начало, когато за първи път играх с теб. Ти беше на 19 години, изгряващ играч, хората говореха за теб. Имахме страхотна битка на Централния корт на Уимбълдън и ти ме победи в корав петсетов мач. Просто си спомням, че излязох от корта с чувството, че срещнах един наистина специален играч. Тогава не подозирах, че 20 години по-късно ще имаш 20 титли от Големия шлем, ще бъдеш номер 1 години наред, ще доминираш в нашия спорт", споделя Пийт Сампрас.

"Ти направи играта да изглежда толкова лесна. Но знам, че ти си най-добрият професионалист, когато става въпрос за подготовка. Възхищавам се на начина, по който се справяше с всичко, от самото начало до самия край. Ти остана верен на себе си и на това откъде си тръгнал. Когато погледнеш назад, трябва да се почувстваш наистина много горд от това, което успя да постигнеш. Всички сме тъжни, да видим как се оттегляш от корта, но аз знам, че това е част от спорта. Просто искам да ви извикам и да ти кажа, че ще липсваш на тениса, но ти оставяш играта в добри ръце", каза още Сампрас във видео обръщението си към Федерер.

До появата на „тримата големи“ – Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, Пийт Сампрас беше най-великият тенис-играч. Седем пъти шампион на Уимбълдън, пет пъти на US Open и два пъти на Australian Open.

Когато през 2000 г. Сампрас печели своята 13-а титла от Големия шлем и подобрява 30-годишния рекорд на Рой Емерсон, никой не вярва, че е възможно това постижение скоро да бъде задминато. "Ако тогава някой ме беше попитал дали цели трима играчи ще ме задминат през следващите по-малко от 20 години, щях да кажа: никакъв шанс", каза преди време американецът пред Ню Йорк таймс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
748 нови случая на COVID-19 у нас
748 нови случая на COVID-19 у нас
Алекс де Минор донесе първата точка за Отбора на света на турнира "Лейвър Къп"
Алекс де Минор донесе първата точка за Отбора на света на турнира "Лейвър Къп"