НОВИНИ

Лек спад в цените на плодовете и зеленчуци на тържищата

определиха ставките схемите обвързано подпомагане плодове зеленчуци
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:14, 29.05.2022
Чете се за: 01:20 мин.
Общество
Слушай новината

През последната седмица се отчита намаление на цените на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата в страната. Това сочи оперативният анализ на Министерството на земеделието. Поевтиняват ябълките, доматите, зелето и краставиците. Ръст в цената има само при картофите.

Между 2 и 12% на седмична база е поевтиняването на плодовете и зеленчуците, което според експертите се дължи на наближаването на летния сезон и излизането на пазара на българска реколта.

Според анализа, оранжерийните краставици, които преди седмица отбелязаха рекордни цени, вече се търгуват за 2,57 лева за килограм, което е с 30 на сто по скъпо спрямо същият период на миналата година, но е с 12% по-малко спрямо миналата седмица.

Оранжерийните домати са на цена 3,88 лева. Това е със 7 на сто по-малко спрямо миналата седмица, но пък е с 87% повече спрямо миналата година.

Зелето е единственият зеленчук, който тази година се търгува на по-ниска цена спрямо миналогодишната, отбелязва статистиката. Очаква се тенденцията към спад в цените на плодовете и зеленчуците да продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манолев, Бодуров и Занев разказват за едно истинско футболно приятелство
Манолев, Бодуров и Занев разказват за едно истинско футболно приятелство
Дарко Тасевски: България има талантливи футболисти
Дарко Тасевски: България има талантливи футболисти