НОВИНИ

Лекари извършиха сложна операция на увредена сънна артерия за предотвратяване на инсулт

лекари извършиха сложна операция увредена сънна артерия предотвратяване инсулт
bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 02.12.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Лекари от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ извършиха сложна операция като реконструираха сънна артерия на пациент с много придружаващи заболявания, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентът е насочен към съдовата хирургия от Клиниката по кардиохирургия, където му е поставен успешно троен коронарен байпас преди 3 месеца. Рутинно, преди всяка операция в лечебното заведение се правят изследвания за състоянието на каротидните артерии и крайниците. По този начин се оценява в каква степен атеросклерозата е засегнала останалите съдови басейни и има ли нужда от допълнителни интервенции. Тясната колаборацията между отделните отделения и структури предотвратява риска не само от сърдечни заболявания, но и от мозъчни и други съдови инциденти.

При предоперативен ехографски преглед от съдов хирург на пациента е открита случайно 90% стеснение на дясната сънна артерия. Състоянието налага оперативно лечение, тъй като забавя кръвотока към мозъка и има риск от инсулт. Сложната анатомия на артерията - нагъванията в два участъка и високостепенното стеснение не позволяват извършването на по-щадяща безкръвна процедура.

Съдовите хирурзи проф. д-р Валентин Говедарски, д-р Елица Димитрова, д-р Димитър Чернев и д-р Димитър Борисов извършват многокомпонентна реконструкция на съда като скъсяват трите артерии с повече от 1 см, почистват тромбите, правят пластика с придърпване на вътрешната и външна сънни артерии и реинплантират кръвоносните съдове. След операцията, пациентът е в стабилно общо състояние и се очаква да се възстанови напълно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът настоява да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка
Омбудсманът настоява да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка
Трима основни футболисти на Ботев Пловдив се завръщат за гостуването на Славия за Купата
Трима основни футболисти на Ботев Пловдив се завръщат за гостуването на Славия за Купата