НОВИНИ

Лекари настояват неваксинираните деца да не се допускат до училище

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов , Репортер: Елеана Цанова
19:11, 13.05.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

Децата с пропуснати задължителни ваксини да не бъдат допускани до училище, това е една от идеите на личните лекари, която идва след увеличението на броя на болните от коклюш деца. Целта е превенция на всички деца в класните стаи. Лекарите припомнят, че в момента деца с пропуснати имунизации не се допускат в детските градини.

В Закона за здравето са предвидени и глоби за пропусната имунизация. Те са от 50 до 100 лева при първо и от 100 до 200 лева при повторно нарушение. И още нещо: Въпреки че здравните инспекции, които налагат тези глоби са подчинени на здравното министерство, там няма обобщена информация колко са санкционираните.

8-годишната дъщеря на Ася няма пропусната ваксина от задължителния имунизационен календар.

“Това е единственият начин да се отървем от болести, които ще се върнат с годините, от които медицината е намерила решение, а ние се връщаме към тях след 100 години", смята Ася Рашева.

Но практиката на личните лекари показва, че не всички родители мислят като Ася.

“Понякога се е налагало да се разделим с наши пациенти, поради това, че те искат да не правят имунизации. Някои много настояват да бъдат записани като направени", каза д-р Пламен Панайтов, общопрактикуващ лекар.

“Ако детето примерно заболее от тази инфекциозна болест тежко и се случи нещо с него всъщност тази отговорност се разпределя между родителя и лекаря, който е направил това. Така, че такова нещо е немислимо да се направи”, категоричен е д-р Петко Желязков, общопрактикуващ лекар.

В началото на всяка учебна година родителите трябва да предоставят в училищата така наречената профилактична карта, в която има данни за всички задължителни имунизации на децата.

"Все по-често се наблюдават ученици, които нямат пълния набор имунизации, които са задължителни. Няма правило да не се допускат в училище", посочи Симеон Ангелов - зам.-директор на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов".

Неимунизираните деца поставят в риск от заразяване съучениците си.

"По-лесно се допуска внасяне на зараза в една по-малка група, а все се предава и на останалите", констатира Симеон Ангелов - зам.-директор на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов".

Идеята на лекарите неваксинирани деца да не се допускат в училище, каквото е правилото в детските градини не среща одобрението на родители и училищни директори.

“Всяко дете заслужава право на образование. То и така не върви да ги лишим децата от образование”, смята Ася Рашева.

"Бариерата трябва да бъде при родителите, които да направят своите стъпки, след това при лекарите. При нас просто трябва да продължи практиката - записва се ученикът има си личен картон с имунизациите и нищо повече", смята Симеон Ангелов - зам.-директор на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" .

От здравното министерство не ни отговориха колко деца не са допуснати в детските градини заради пропуснати задължителни ваксини. В министерството не е постъпило официално предложение от лекари за затягане на контрола за неваксинирани деца в училищата. Не е ясно и колко деца не са ваксинирани по медицински причини.



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Грозданов: Хубаво е да имаме очаквания, но трябва да работим много
Алекс Грозданов: Хубаво е да имаме очаквания, но трябва да работим много
Швьонтек се класира за четвъртфиналите в Рим, Осака отпадна
Швьонтек се класира за четвъртфиналите в Рим, Осака отпадна