НОВИНИ

Новият военен министър на Русия се обяви за по-добри грижи за войниците

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:42, 13.05.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Икономист без военен опит заменя дългогодишния руския министър на отбраната Сергей Шойгу. С указ на президента Владимир Путин за поста е предложен досегашният първи вицепремиер Андрей Белоусов. Изненадващото отстраняване на 68-годишния Шойгу е тълкувано от анализатори като сигнал, че Кремъл се опитва да мобилизира икономиката и военно-промишления комплекс.

Андрей Белоусов е роден в Москва през 1959 г., на младини тренира самбо и карате. През първия мандат на Путин през 2000 година става съветник на свободна практика на министър-председателите Михаил Касянов и Михаил Фрадков. Бил е икономически министър и председател на съвета на директорите на петролната компания "Роснефт", президентски съветник по икономическите въпроси, а досега заемаше поста първи вицепремиер на Русия. От 2022 г. е включен в списъка със санкции на ЕС. Белоусов беше изслушан днес пред парламентарната комисия по отбрана и сигурност. Той се обяви за по-добри грижи за войниците, включително по-добър достъп до жилища, болници и социални помощи.

"Смятам, че е неудобно, когато участниците в специалната военна операция, които се връщат в отпуск, са изпращани от гражданските медицински институции в болници, които често са просто препълнени. Този въпрос трябва да бъде решен", каза Андрей Белоусов, номиниран за министър на отбраната на Русия.

След 12 години начело на министерството на отбраната Сергей Шойгу няма да заема министерски пост в новото руско правителство. Смятан за приближен на Путин, когото често водеше на риболов в родния Сибир, напоследък той беше критикуван заради липсата на напредък в наричата от Русия "специална военна операция" в Украйна.

Миналата година Шойгу влезе в открита вражда със загиналия шеф на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин за начина, по който Москва води войната, като претърпя няколко унизителни поражения след нахлуването си в Украйна преди две години. Сега Шойгу ще съветва Путин по въпросите на националната сигурност, като секретар на влиятелния Съвет за сигурност на Руската федерация. На негово място застава Андрей Белоусов, икономист, без военно образование и опит.

"Много е важно икономиката на силовия сектор да се впише в икономиката на страната. Да се впише така, че да съответства на динамиката на настоящия момент. Вторият важен момент, който трябва да е се отбележи - днес на бойното поле побеждава този, който е по-отворен към иновации и максимално бързото им внедряване. Така че е напълно логично решението не президента в този момент за министерството на отбраната да отговаря цивилен", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Сред първите реакции беше тази на британския министър на отбраната Грант Шапс, според когото Русия се нуждае от министър, който да сложи край на инвазията в Украйна, но вместо това получава още една марионетка на Путин. Уволнението на Сергей Шойгу е сигнал към руското общество, заяви литовският президент Гитанас Науседа. По думите му това се прави, за да може войната да продължи.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще повдигнат обвинение на собственика на оръжието, с което бе простреляно дете в Арбанаси
Ще повдигнат обвинение на собственика на оръжието, с което бе простреляно дете в Арбанаси
Адриан Андреев се класира за основната схема на турнир в Оейраш
Адриан Андреев се класира за основната схема на турнир в Оейраш