НОВИНИ

Шофьорът от тежката катастрофа в Пловдив е с регистрирани 16 нарушения за 3 години стаж

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 13.05.2024 (обновена)
14018
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Загиналият шофьор от тежката катастрофа в Пловдив е с регистрирани 16 нарушения на пътя за три години стаж над волана. За момента водещата версия за трагедията е превишена скорост.

Тежкият инцидент се е разиграл около 3:30 тази сутрин на централния пловдивски булевард "Руски". На метри от кръстовището с бул "6 септември" мощен джип, управляван от 21-годишен младеж, навлязъл в разделителната ивица между двете ленти и се блъснал последователно в няколко дървета.

За момента водещата версия е превишена скорост.

"Доста обилен дъжд, пътят е бил мокър и самият факт, че водачът се е движил със скорост, която е била несъобразена с пътните условия, е довел до този трагичен инцидент", каза главен инспектор Красимир Нешев, началник на "Пътна полиция" - Пловдив.

Автотехническа експертиза ще докаже с каква скорост се е движел автомобилът. При удара той се е разцепил на две, като предната част се врязала в едно от дърветата, а задната изхвърчала на 20 метра върху пътното платно. На място загинали водачът и 20-годишно момиче, седяло на предната седалка. Младежът, който шофира от три години, има 16 нарушения на Закона за движение по пътищата.

"5 броя актове за установяване на административни нарушения, 10 броя фишове за маловажни нарушения и един електронен фиш за превишение на разрешената скорост. Превишението е било със скорост над 21 километра , за което му е наложена глоба по фиш в размер на 100 лева", обясни главен инспектор Красимир Нешев.

Все още се изяснява кой е дал мощната кола на младия шофьор.

"Майката е служител на "Пътна полиция", но автомобилът не е техен, а фирмен, регистриран е на фирма, която е в град София".

В интензивно отделение са настанени 22-годишни мъж и жена, които са били на задната седалка. Лекарите се борят за живота им, като момичето е с по-сериозни травми. В болница е и пожарникар, помагал при спасителната акция.

Тепърва ще стане ясно дали водачът е употребил алкохол или наркотици. Няма данни тежкият инцидент да е в резултат на гонка с полицията, заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

"Поредното от няколко месеца пътнотранспортно произшествие, което е извършено от така наречените млади шофьори. Т.е. без да отклонявам вниманието от МВР, искам да акцентирам върху това, че вероятно има някакъв проблем и по отношение на обучението на шофьорите".

И според Дафин Ураджиев, който е автоинструктор от 44 години, са необходими спешни законови промени:

"Трябва да се ограничи скоростта за младите шофьори и мисля си че, защо не броят на контролните точки да се занижи още малко надолу, докато понатрупат опит да бъдат по-бавни, по-внимателни".

В момента контролните точки на младите водачи са с една трета по-малко от стандартните. Санкцията за превишена скорост обаче е само глоба и отнемане на шофьорската книжка до 3 месеца. Пътните експерти отново повдигат темата за рестрикции във възможността млади шофьори да управляват твърде мощни автомобили.

Гледайте тук и на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венецуела стана първата страна, която изгуби всичките си ледници
Венецуела стана първата страна, която изгуби всичките си ледници
Александър Усик: Майка ми каза, че ще убие Тайсън Фюри, ако ме бутне отново
Александър Усик: Майка ми каза, че ще убие Тайсън Фюри, ако ме бутне отново