НОВИНИ

Лекари от болница "Лозенец" извършиха уникална животоспасяваща операция

Лекари от болница "Лозенец" извършиха уникална животоспасяваща операция
bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 20.08.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Лекари от УМБАЛ "Лозенец" извършиха уникална животоспасяваща операция на рядка висцерална аневризма, съобщиха от лечебното заведение. Пациент постъпва в болницата със силни коремни болки, продължаващи няколко седмици. След извършено образно изследване е установено, че той страда от рядка висцерална аневризма на мезентериалната артерия – състояние, което засяга между 0,1% и 2% от населението. Този вид аневризми са с висок риск от руптура, която води до 90% смъртност.

Според световните медицински препоръки, всяка мезентериална аневризма подлежи на лечение, независимо от размера ѝ. Златният стандарт в лечението на такива аневризми е ендоваскуларният подход, който включва използването на покрити стентове и транскатетърна емболизация.

снимки: УМБАЛ "Лозенец"

В случая на пациента, екипът на Клиниката по съдова хирургия прилага уникална комбинация от две комплексни техники - модифицирана от лекаря ендопротеза (PMEG) и “chimney” техника. Сложната операция продължава 3 часа и е ръководена от началника на клиниката - д-р Асен Тодоров с подкрепата на неговия екип, включващ д-р Маргарет Димова, д-р Кристина Каращранова и д-р Стефан Манасиев. Анестезиологичният екип, воден от д-р Николай Увалиев (началник на Клиниката по анестезиология и реанимация ) и д-р Лилия Петрова също имат ключова роля в успешното провеждане на хирургичната интервенция.

Пациентът е раздвижен и изведен от реанимация още на първия ден след операцията, като е в добро общо състояние без коремни болки. Тази успешна операция е поредното доказателство за високото ниво на медицинска експертиза в УМБАЛ "Лозенец" и ангажираността на екипа да прилага най-модерните методи в лечението на сложни съдови състояния.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киев забрани свързаната с Русия православна църква
Киев забрани свързаната с Русия православна църква