НОВИНИ

Лекаркият екип на Навални: Състоянието му не позволява да бъде транспортиран в чужбина

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:11, 21.08.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Няма следа от отрова в организма на Алексей Навални - това заяви лекарският екип, който от вчера лекува руския опозиционер. На този етап състоянието му не позволява да бъде транспортиран в болница в чужбина, въпреки готовността на Германия и Франция да го приемат.

Според главния лекар на болницата в Омск, където от вчера е настанен блогърът, подобен ход ще е риск за живота му. Най-големият критик на президента Владимир Путин е в изкуствена кома, след предполагаемо отравяне.

Противоречиви твърдения на лекарския екип и съмнения от страна на приближените на Алексей Навални, че около здравословното му състояние има много неясноти. Тази сутрин лекар от болницата в Омск заяви, че не е изключено токсините в тялото на опозиционера да са опасни и за околните и именно това е сред причините той да не бъде местен в друга болница.

Часове по-късно се появи нова версия - в тялото му няма следи от отрова. Имало от друго вещество, за което е уведомено семейството му. Едно нещо остана непоменено - Алексей Навални няма да бъде преместен в болница в Германия, каквото е желанието на семейството му.

"Лекарският екип прецени, че е прекалено рано пациентът да бъде транспортиран. Състоянието му трябва първо да бъде стабилизирано", каза Александър Мураховски, главен лекар в спешното отделение.

Съпругата на 44-годишния блогър - Юлия, заяви, че това е опит да се прикрият следите на тези, които са го отровили.

"Отказват да изпишат Алексей, макар да имаме всички необходими документи. Според мен изчакват отровата от тялото му да изчезне. Няма да ни позволят да го преместим другаде, докато има следи от веществото. Нямаме доверие на тази болница", каза Юлия Навалная.

Макар и вчера от Кремъл да пожелаха скорошно оздравяване на Навални, част от руснаците вярват, че именно властите стоят зад случилото се.

"Без съмнение това е дело на зложелателите на Навални. Обикновен гражданин като мен не може да ви каже кой го е извършил, но съм сигурен, че е планирано", каза Денис Адаков.

Алексей Навални е най-яростният критик на Владимир Путин и неговите приближени. Често участието му в антиправителствени протести завършва с арест, а разследванията за корупция, които провежда, стават повод за акции в неговия офис. Той беше настанен в болница вчера, след като се почувствал зле по време на полет за Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредната обстановка заради Covid-19 не спря българите да пътуват
Извънредната обстановка заради Covid-19 не спря българите да пътуват
Просветният министър и родители в диалог за старта на новата учебна година
Просветният министър и родители в диалог за старта на новата учебна година