НОВИНИ

Служители на "Съдебна охрана" започват протести, старт на недоволството дадоха в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
11:46, 21.08.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Служителите на Главна дирекция "Съдебна охрана" започват протести в цялата страна. Причината е, че не са получили обещаните от министъра на правосъдието допълнителни средства и повече служители.

Бургас е първият голям град, където съдебните охранители изразиха недоволството си. Преди да започне работния им ден почти всички служители се събраха на символичен протест пред Съдебната палата в морския град.

Кремена Ангелова работи в системата от 18 години. Липсата на достатъчно служители е сред проблемите, които им пречат да си вършат работата спокойно.

Кремена Ангелова, съдебен охранител: Ние в Бургас сме най-голямата област с най-много изнесени районни съдилища - седем на брой. Никъде другаде няма толкова. Съдебната палата е достатъчно голяма. Имаме два входа, които са със скенери. Там е нужно да работят повече лица, отколкото обикновено.

От Синдиката на съдебните охранители казват, че в началото на този месец са отпуснати от Министерството на правосъдието над 15 млн. лева, които отишли при надзирателите в затворите и служителите в арестите. За съдебните охранители не останало нито стотинка.

Петко Чалъков, Сдружение "Синдикат Охрана": Ние не искаме нищо повече от това, за което сме се споразумели. А споразумението е ясно - равнопоставеност на всички служители със сходни задачи, които изпълняват по длъжностната характеристика.

В национален план недостигът на съдебни охранители е около 500 души. Протестите ще продължат до 28 август, като се готви и голяма демонстрация в София.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възобновиха археологическите разкопки на "Хераклея Синтика" край Петрич
Възобновиха археологическите разкопки на "Хераклея Синтика" край Петрич
Намалява броят на лекуваните в болница възрастни хора от дом „Възраждане“ в Русе
Намалява броят на лекуваните в болница възрастни хора от дом „Възраждане“ в Русе