НОВИНИ

1,7 млрд. лв. за земеделските производители до края на годината

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 21.08.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Бизнес

1 700 000 лева са предвидените плащания за 40 хиляди земеделските производители до края на годината. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Васил Грудев в Сутрешния блок на БНТ. Грудев гарантира, че бюджетът е разчетен да стигне за всички.

Помощта идва точно навреме, но не е достатъчна за сектора, коментираха земеделците в Русенско.

"В зърнопроизводството са определени 30 лв. на заето лице за целия период. Аз считам, че тези пари идват навреме, но са твърде малко за сектор „Земеделие", каза председателят на Регионален съюз на фермерите "Дунавско зърно" Иван Караиванов.

Извънредните мерки COVID са насочени към всички земеделски производители, като таванът е до 7 000 евро на всеки от тях. Само за първите два дни след отварянето им са получени 4 000 заявления, които са обработени изключително бързо, коментира Васил Грудев. Той добави, че предстоят и други подпомагания от държавния бюджет.

"В момента са отворени приеми за 50 милиона по де минимис, от които 25 милиона за животновъди, 5 млн. за пчелари и 19 млн. за нашите зеленчукопроизводители и за трайните насаждения. Но това е само едната част от мерките за подпомагане. Tази година ние взехме решение да прехвърлим 70 милиона евро от бюджета на следващата Програма за развитие на селските райони през следващата година и да ги насочим към директните плащания тази година. Т.е. още декември месец нашите земеделски производители ще получат средно между 9 и 12% увеличение на базовите си суми за подпомагане по директните плащания", каза изп. директор на ДФ "Земеделие" Васил Грудев.

Грудев коментира още, че ще се вземе предвид сушата и отражението й върху реколтата. Ако междинните култури не са поникнали заради метеорологичните условия, земеделските производители няма да бъдат санкционирани.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 350 запитвания дневно постъпват на Националната линия за коронавируса
Над 350 запитвания дневно постъпват на Националната линия за коронавируса
Специя с Андрей Гълъбинов спечели промоция в Сериа "А"
Специя с Андрей Гълъбинов спечели промоция в Сериа "А"