НОВИНИ

Реплика на древен тракийски кораб е новата атракция на язовир "Копринка"

bnt avatar logo
от БНТ
23:10, 20.08.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Любопитно

Реплика на древен тракийски кораб отпреди 3200 години вече е във водите на яз. „Копринка" край Казанлък.

Очаква се той да бъде една от най-големите атракции в Долината на тракийските царе. Екипажът му ще е съставен от десет курсанти от Висшето военноморско училище във Варна.

Платноходът е точна реплика на някогашните кораби на траките. Той е дълъг 20 метра, направен от над 300 елемента и е изграден само от дърво, без нито едно парче метал. Платното му е изтъкано на ръка от естествените и отглеждани от одрисите лен и памук. При подготовката на проекта са проучени множество древни артефакти и по рода си е уникален

Атанас Димитров: Защото е единствен в света и защото няма такава реконструкция на такъв древен кораб отпреди 3200 години няма, освен това самата изработка е абсолютно е направена по всички правила на морската експериментална археология.

Все още древният кораб няма име. Идеята е той да превозва туристи в язовир "Копринка" и да се превърне в част от атракциите в Долината, която да показва как траките са участвали в битката на морските народи срещу фараон Рамзес III.

Дончо Папазов-мореплавател: Много интересно, че на една древна старинна тракийска монета има роза, а тук тракийският кораб е в розовата долина. Царството на розите и тракийското царство и спокойно могат да се съчетаят и двете.

До дни корабът ще заплава в язовир "Копринка". На дъното му се намират останките от някогашната столица на траките Севтополис.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Пловдив премахна палатките на протестиращите
Полицията в Пловдив премахна палатките на протестиращите
55 години затвор за брата на атентатора от Манчестър
55 години затвор за брата на атентатора от Манчестър