НОВИНИ

Кой е Алексей Навални?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:34, 20.08.2020
7221
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Кой е Алексей Навални - лидер на руската опозиция, юрист и блогър, който води упорито битките си с корупцията. Критичната позиция на Навални го е въвличала в не една и две ситуации, в които животът му е бил изложен на опасност.

Човекът, който през последните 12 години не спира да повтаря "Сбогом, Путин!". Син на военен, юрист по образование, със специализация в Йейл - той влиза в обществения живот на Русия през 2008-а, заради непримиримостта си към управлението и острия си език.

Прочува се с разобличителните си статии за корупционни схеми в предприятия. Три години по-късно е сред първите арестувани на протестите срещу Путин.

До 2014-а Навални е задържан 7 пъти за организиране и участие в демонстрации. Политическата му кариера излиза от традиционните партии.

В биографията му влиза и кандидатура за кмет на Москва. На вота през 2013-а успява да спечели подкрепата на почти 28% от избирателите. През 2016-а обявява, че ще се кандидатира за президент. Навални не е допуснат до надпреварата заради стари присъди.

Той обаче, остава верен на стила си - да критикува и да разобличава. Създава фонд за борба с корупцията, който събира данни за корупционни схеми. Не спира да критикува и през социалните медии.

В отношенията му с Кремъл се редуват атаки и контраатаки. Задържан е многократно. Офисите му са претърсвани периодично. Последното му наказание е от миналия месец, когато получи забрана да напуска Москва заради клевета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозари от Югоизточна България пред фалит
Лозари от Югоизточна България пред фалит
Варна посреща първите за това лято организирани туристи от Израел
Варна посреща първите за това лято организирани туристи от Израел