НОВИНИ

Съдът пусна срещу 500 лв. и втория обвиняем за инцидента на бул. "Ситняково"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов , Източник: БГНЕС
20:17, 20.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Софийският районен съд пусна срещу парична гаранция от 500 лв. 25-годишния Георги Георгиев, обвинен за случая на бул. "Ситняково" при, който на блокадата на булеварда в понеделник, след пререкания с жена, опитваща се да премине, колата й беше изпочупена.

Съдът изтъкна, че той е неосъждан, с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрие.

По време на съдебното заседание стана ясно, че обвиняемият е имал криминална регистрация за шофиране след употреба на наркотични вещества.

Заседанието на съда продължи близо три часа. В залата 25- годишният готвач по професия разказа своята версия за случилото се.

Георгиев твърди, че в нощта на инцидента е изтичал да помогне на протестиращите да спрат колата, за да няма прегазени. Отрича да е удрял колата и да е счупил стъклото ѝ. Твърди, че е тупнал два пъти по калника и капака. По думите му малко след като са блокирали движението по булеварда, протестиращите помолили всички коли да обърнат в друга посока, но само доктор Елена Мицева не ги послушала, а отправяла обиди към тях. Обвиняемият заяви, че не е знаел, че в колата има две деца. По искане на защитата се явиха двама свидетели на инцидента. Те обаче не бяха разпитани от съда.

"Дамата, която навлезе в протестиращите и ги блъсна, дори да е била ударена от него, което аз не вярвам, защото не съм го видял с очите си, въпреки че през цялото време гледах към колата, за нас извърши опит за убийство. Не можеш да газиш първо 4-5 човека, те да и кажат: "Спри, спри", и тя да гази още повече хора", каза свидетелят Светослав Трайков.

Според защитата доказателства няма, освен това оттам изразиха съмнение относно начина, по който семейството е разпознало Георгиев в полицията.

Полина Велчева, адвокат: Той е нямал връзки на обувките, когато се извършвало разпознаването, съответно това беше насочващо нещо и те са имали 20 часа да запознаят с всички видеоматериали и да видят как е изглеждал Георги.

Минчо Спасов, адвокат: Всички материали по делото сочат извършени хулигански деяния от страна на г-жа Мицева. Ето защо аз очаквам обръщане на делото. Предадохме на прокурора от СРП материали, в които други участници в инцидента настояват да се образува наказателно производство срещу нея.

Адвокатът Минчо Спасов и свидетелят на инцидента Светослав Трайков нашумяха и покрай друг инцидент по време на протести - аварийното спиране на метрото. За което получиха и обвинения.

По казуса със "Ситняково" разследващите са установили, че младежът е скачал по капака и е счупил предния панорамен прозорец на колата. На този етап обвинението разчита основно на гласните показания на семейство Мицеви, които са разпознали Георги. Към момента са изследвани само част от видеозаписите, очаква се експертизата на вещите лица, която трябва да внесе повече яснота по случая.

Вероника Трифонова, прокурор: Съдът също сподели, че има обосновано предположение на този етап от разследването, че той е нанесъл увреждания по автомобила, че е влязъл в пререкание. Съдията отчете и поведението на г-жа Мицева, че тя също е принесла в някаква степен за конфликта.

Предстои по делото да бъдат разпитани още свидетели. За случая има още един обвинен-32-годишен IT специалист. За него прокуратурата не поиска постоянно задържане. Той също беше пуснат на свобода срещу гаранция от 500 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна посреща първите за това лято организирани туристи от Израел
Варна посреща първите за това лято организирани туристи от Израел
Протест срещу блокадите в София
Протест срещу блокадите в София