НОВИНИ

Варна посреща първите за това лято организирани туристи от Израел

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 20.08.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Бизнес

Тази вечер Варна посреща първите за това лято организирани туристи от Израел.

Това стана възможно след като израелските власти отмениха 14-дневната карантина за пристигащите от България граждани. Изискване на българската страна обаче е влизащите туристи от Израел да имат отрицателен PCR тест 72 часа преди пътуването.

Самолетът с пасажерите от Тел Авив кацна в 20.00 часа - както беше предвидено по разписание.

До края на септември на Летище Варна има планирани 79 полета с израелски туристи. Полети има и до Бургас. Първите два самолета там ще кацнат след два дни. А до края на септември се очакват още 68 полета по линията Тел Авив - Бургас.

Израелските туристи пристигат, но сезонът за германците в курортите по Северното Черноморие приключи с месец по-рано. Причината за това е, че Германия постави в забранителния списък за пътувания областите Варна и Добрич заради увеличения брой на заразените с COVID-19. Но там се намират най-големите комплекси по северното Черноморие - "Албена", "Златни пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена".

Отмяната на резервации на германски туристи по северното Черноморие вече е факт. И за да не губи морският туризъм като цяло, туроператорите се опитват да пренасочат германците на юг.

Според туроператорите обаче, ситуацията може да се промени, ако за морските ни курорти има отделна информация за заболеваемостта от COVID-19 и те бъдат извадени от общата статистика.

Донякъде румънците и българите за уикенда спасяват сезона по Северното Черноморие. Но се появи друг проблем - алеите на Златни пясъци се оказват тесни за автомобилите им.

В курорта Албена се готвят поетапно да затварят хотелите. От 20 работещи това лято, 5 вече не посрещат гости. В момента там има около 6000 туристи, като миналата година по това време са били близо 14 000. Все пак курортът ще продължи да работи до края на септември.

Автори: Силвия Русенова, Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е Алексей Навални?
Кой е Алексей Навални?
Съдът пусна срещу 500 лв. и втория обвиняем за инцидента на бул. "Ситняково"
Съдът пусна срещу 500 лв. и втория обвиняем за инцидента на бул. "Ситняково"