НОВИНИ

Лекарство срещу малария доказано помага при пациенти с новия коронавирус

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:24, 20.03.2020
18536
Чете се за: 01:30 мин.
Бизнес

Учени от цял свят обсъждат няколко изследвания, които показват ефективно лечение срещу коронавируса със стари и отдавна познати медикаменти. Едното от тях е на хининова основа и в миналото е използвано за лечение на малария.

По този повод премиерът Бойко Борисов заяви, че заедно с Агенцията по лекарствата водят разговори с всички български фармацевтични производители, които имат готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа.

10 сериозни изследвания вече показват значителен ефект на отдавна познатия хидроксихлороквин върху болните новия коронавирус. Дори повече - едно френско проучване върху по-малък брой пациенти показва, че хининовото лекарство в комбинация с антибиотика "Азитромицин" изчиства вируса от пациентите на петия ден.

Проф. Иво Петров - нац. консултант по инвазивна кардиология: Всъщност има данни в последните няколко години, които все по-доказателствени стават относно ефекта на хлорокфин, който е производно на хинина, относно ефекта при коронавируса. Първите изследвания, разбира се, са започнали в Китай и в момента има вече данни и проучввания, които са проведени във Франция. Имаме основания на базата на повече от 70-годишен опит с антималарийното средство хлорокфин да го осигурим за българското население.

Проблемът е, че това лекарство отдавна не се произвежда в България, нито една фирма няма и разрешение за внос. В Европа само Франция произвежда хлороквин. Но по информация на "По света и у нас" - индийски производител кандидатства за разрешение да внася продукта у нас. Български филми произвеждат за Русия и Украйна само аналгин хинин, който отдавна е спрян от продажба за целия Европейски съюз.

Бойко Борисов - министър председател: Агенцията по лекарства се свърза, ние се свързахме с всички наши големи производители - "Търговска лига", "Соффарма", "Актавис" и т.н. така че към този момент има произведени количества за Украйна и Русия, а аналгин хинина като такъв 12-а година ли е спрян, до обяд Агенцията по лекарства ще си направи борд да вземат решения да си го разрешат. Имаме 35 хиляди на склад и готовност 250 хиляди да почнем да произвеждаме.

Проф. Венцислав Мутавчийски - началник на Националния оперативен щаб: И понеже нашите фармацевтични форми, които ги произвеждат, са ангажирани с договори за Русия и Украйна, съответно се даде забрана от министъра на здравеопазването за износ на такива медикаменти.

Хидроксихлороквинът се използва още за лечение на лупус, прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит. По-рано днес организацията на пациентите с ревмотологични заболявания ОПРЗБ изпрати отворено писмо до институциите, в които настоява спешно да бъде потърсено адекватно решение на проблема с липсата на жизненоважния медикамент хидроксихлороквин сулфат.

Оказва се че болните отдавна настояват за това и до този момент се е налагало да купуват медикамента от чужди страни. Но сега продажбата му навсякъде е сериозно ограничена.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипи на общинска полиция патрулират по улиците на Пловдив
Екипи на общинска полиция патрулират по улиците на Пловдив
389 български граждани се върнаха в България с помощта на МВнР за една седмица
389 български граждани се върнаха в България с помощта на МВнР за една седмица