НОВИНИ

Левият "Нов народен фронт" е готов да управлява Франция

Президентът Макрон внимателно ще анализира изборните резултати преди да връчи мандат

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:19, 08.07.2024 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Франция няма да бъде управлявана от крайната десница, стана ясно след втория тур на парламентарните избори. "Национален сбор" останаха едва трети, след като водеха на първия тур преди седмица. Първо е лявото обединение "Нов народен фронт", втори са центристите на президента Макрон.

Левият "Нов народен фронт" заяви, че е готов да управлява, но президентът Макрон каза, че внимателно ще анализира изборните резултати преди да вземе решение и да връчи мандат за съставяне на правителство, а преговорите тепърва предстоят.

"Волята на народа трябва да бъде стриктно уважена. Не са приемливи никакви увъртания, уреждания и комбинации. Уроците от вота са безапелационни. Поражението на президента и неговата коалиция е ясно потвърдено. Президентът трябва да се преклони и да признае това поражение, без да се опитва да го заобиколи по какъвто и да е начин. Премиерът трябва да си тръгне. Президентът има правомощията и задължението да призове Нов народен фронт да управлява. Фронтът е готов. Дадената дума ще бъде спазена. Новият народен фронт ще осъществи своята програма - само нея и в цялостен вид", заяви Жан-Люк Меланшон - лидер на "Непокорна Франция".

Не се оправдаха очакванията за абсолютно или относително мнозинство на крайната десница. Лидерът на "Национален сбор" Жордан Бардела, който до снощи беше спряган за бъдещия премиер на Франция, обяви, че все пак остава единствената алтернатива, независимо, че неговата партия остана на трето място. Той обвини противниковите блокове в изборни договорки, които хвърлят Франция в ръцете на крайната левица.

"Национален сбор осъществи днес най-значимия пробив в цялата си история. За съжаление Алиансът на безчестните и опасните политически игри на президента Макрон и премиера Атал с крайната левица лишиха тази вечер французите от политика на възстановяване, която те широко подкрепиха, като ни поставиха начело на европейските избори, а впоследствие и миналата неделя на първи тур с близо 34% от гласовете. Тази вечер тези изборни договорки хвърлят Франция в ръцете на крайната левица на Жан-Люк Меланшон", заяви Жордан Бардела - лидер на "Нацонален сбор".

Двете българки - кандидатки на "Национален сбор" не бяха избрани на вота. Знаковото лице на крайната десница Марин льо Пен изрази съжаление от изборните резултати, след които, по думите ѝ, Франция ще загуби още година.

"Това, за което предупреждавах, се случи. Франция ще бъде напълно блокирана от три групи, които имат сравнително еднакво влияние в Парламента. Това е тъжно. Губим още една година. Още една година на имиграция без правила, на загуба на покупателна способност, още една година на несигурност за страната ни. Но ако трябва да преминем и през това, ще го направим", заяви Марин льо Пен.

Центристите - президентската коалиция, която загуби доста позиции след евроизборите и първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция, все пак устоя и остава втора политическа сила.

Премиерът Габриел Атал заяви, че остава верен на традициите и връчи оставката на президента Еманюел Макрон тази сутрин:

"Тази вечер, политическата група, която аз представлявам - въпреки, че резултатът ѝ е три пъти по-голям от прогнозите през последните седмици, не успя да събере мнозинство. И за това, верен на републиканските традиции и на принципите си, ще подам оставката."

В Париж и други части на Франция тази нощ възникнаха сблъсъци с полицията и празнуващи привърженици на левицата.

Вижте прякото включване на специалните ни пратеници Ива Стойкова и Христо Златков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър и Локомотива Загреб не се победиха в контрола
Хебър и Локомотива Загреб не се победиха в контрола
Българските национали по баскетбол до 18 г. победиха Унгария в контрола
Българските национали по баскетбол до 18 г. победиха Унгария в контрола