НОВИНИ

Най-топлият юни: 2024 година може да се окаже най-горещата в историята на човечеството

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:55, 08.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Месец юни е бил най-топлият откакто съществува подобна статистика. Това показват данни на Службата на Европейския съюз за изменението на климата "Коперник". Очакванията са и през юли температурите да бъдат екстремно високи. В природния парк Долината на смъртта между американските щати Калифорния и Невада вече отчитат температури от 55 градуса.

От Саудитска Арабия до Гърция - в много държави по света месец юни беше необичайно горещ. Дни наред термометрите не падаха под 40 градуса. На много места, като на опашката за Колизеума в Рим, бяха монтирани специални охлаждащи системи.

Жулиен Николас, учен от "Коперник": "Това е 12-ият пореден месец, в който, в глобален мащаб, отчитаме средни температури с около и над градус и половина по-високи от обикновено."

По всичко личи, че 2024 г. е на път да надмине 2023-та и да стане най-горещата в историята на човечеството. Сред причините за това са човешката дейност и феноменът Ел Ниньо.

Фредерике Отто, климатолог: "Не е изненадващо, че юни е рекордно топъл, след като такива бяха май и април. Имаме тази поредица от 12 най-топли месеци, защото имаме и най-високи нива на вредните емисии, заради използването на изкопаеми горива. Опасенията ми са, че това ще бъде съобщено просто като поредния олимпийски рекорд. А не като факт, който означава, че правата на огромен брой хора са нарушени. Защото тези горещи месеци означават екстремно горещо време, означават поройни дъждове и тежки наводнения, които наистина разрушават правото на живот."

снимки: БТА

Дългосрочна цел на Парижкото споразумение – правителствата да поддържат покачването на глобалната средна температура под 2°C в сравнение с прединдустриалните стойности и да полагат усилия за ограничаването му до 1,5°C, вече изглежда непостижимо. За последните 12 месеца средната температура е 1,65 градуса по Целзий по-висока.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Лондон подреждат изложба на Барби
В Лондон подреждат изложба на Барби
Участници от 9 държави се събраха на средновековен фестивал в Румъния
Участници от 9 държави се събраха на средновековен фестивал в Румъния