НОВИНИ

Личности, които да последваш

Христина Христова
от Христина Христова
13:55, 19.12.2021
Чете се за: 06:00 мин.
Истории
личности последваш
Слушай новината

Много блясък и много смисъл. Блясък, който има смисъл! Така мога да обобщя онези два дни в Рас Ал Хайма, които винаги ще помня.

Там - в далечното емирство, се бяха събрали хора с кауза. Зад клишетата - имаше действия, зад красивите очертания на бъдещето - лични истории, зад пожеланията за равенство и успех - собствени примери.

Много мога да ви разказвам за звездите, поканени на форума "За глобално гражданство". Ева Лонгория и Никол Шерцингер, разбира се, бяха сред най-преследваните от фенове.

Политици и общественици говореха за това, което са направили, за онова, което не са, и какво могат и искат да направят в бъдеще. Впрочем всички бяха някак щастливи, че изобщо се виждат очи в очи - форумът в Рас Ал Хайма е сред първите, който се провежда присъствено, а не онлайн, каквато беше практиката в последните две години заради COVID-19.

Иска ми се обаче да ви разкажа историята на двама души, които изпълват със съдържание израза "гражданин на света". Двама души, които, разказвайки своята история, вдъхновяват околните. И искаш да ги последваш! Защото им вярваш - че наистина няма невъзможни неща, че наистина няма начин да няма начин!

Може би някои от вас са чували за Емануел Кели. Историята му вдъхнови милиони преди години, покрай музикалното шоу "Х фактор" Австралия. През 2011-та той се качва на сцената като изпява "Imagine" на Джон Ленън. Едва ли си е "представял" тогава обаче какво му е подготвил животът. Слава - да! Но слава, която да помaга на останалите.

Емануел Кели не знае кога точно е роден. Той и брат му се раждат с увреждане. Изоставени са в кутия за обувки! Така са намерени, някъде във военен Ирак, без документи. По-късно жената, които ги прибира, за да им осигури лечение, ги осиновява. През последните години освен да пее, Емануел е и сред най-търсените "мотиватори" и със своята история е вдъхновил хиляди хора по света. "Мечтай смело", казва. И ти му вярваш. И как да не е така - вижте го сега - от изоставен, отписан за живота, днес е пример, днес вдъхновява.

Емануел беше сред онези, които разказаха историята си в Рас Ал Хайма. И изпя отново "Imagine". И всички станаха на крака на този голям мечтател.

Искам да ви разкажа и за Сара Ал Мадани. Жена, която проправя път напред за другите млади амбициозни жени от Емиратите. Последвайте я в Инстаграм, подобно на хиляди други, но не само да разгледате снимките ѝ, а за да видите как може да се успява - с упоритост, непризнаване на граници и с ясна цел.

"Първото нещо, което направих, е да се освободя от стереотипа какво трябва или не трябва да правя като жена", казва Сара Ал Мадани.

Всички заслужаваме шанс! Известен моден дизайнер, главен изпълнителен директор на множество компании и най-младият член на борда на Търговско-промишлената камара на Шарджа са само част от постиженията, които д-р Сара Ал Мадани е постигнала. Има син. Когато става майка, не са били малко хората, които са ѝ казвали, че с мечтите ѝ е свършено. Но тя приема майчинството не като край, а като вдъхновение. За да продължава да успява. Разведена е, между другото. Казвам го само, за да е ясно, че и този стереотип е разбит. Знаем как разводът се приема, особено в арабския свят. Е, вече не всичко е такова, каквото някога е било.

Нужни са жени като Сара Ал Мадани, за да се разбере, че "разведена" не е клеймо, а просто част от пътя, онези малки неравности по него, които понякога нараняват краката, но и помагат при изкачването.

Надявам се, че сега малко повече разбирате ентусиазма ми, когато говоря за този форум. Той не беше просто блясък, дефиле на богати хора, шоу. Да, сигурно не малка част от казаните неща на сцената - за това, че граници не трябва да има, че миграцията е проблем с лесно решение, че трябва да се премахнат неравенствата... ще си останат просто пожелания от сцената. Или? Или ако всеки от нас се замисли, ако всеки от нас "се качи на сцената" и заговори, но и направи нещо за това... може би нещата ще се случат. Някой ден.

Иначе емоциите, моите и на оператора Станислав Ангелов, още ни държат. И така ще е дълго. Защо срещнахме хора като Емануел Кели и Сара Ал Мадани. Тях ги аплодираха и Ева Лонгория, и Никол Шерцингер, и Негово височество шейх Сауд бин Сакр Ал Касими - владетелят на Рас ал Хайма. Защото промяната започва от нас!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойка Кръстева: Има три много прости изисквания затова боксът да остане в Олимпийските игри
Стойка Кръстева: Има три много прости изисквания затова боксът да остане в Олимпийските игри
Транспортни проблеми заради силни бури в Гърция
Транспортни проблеми заради силни бури в Гърция