До броени дни се очаква да започне кампанията по бране на сладки плодове в много райони на страната. Един от най-сериозните проблеми пред производителите тази година се очертава да бъде наемането на работници за прибирането на реколтата от череши.
Крум Мирчев отглежда около 30 декара череши в района на пловдивското село Брестник. Обяснява, че човек без опит трудно може да се справи с брането на череши, а добрите работници са дефицит.
"Ако ние сме 20 производители, а имаме 10 работника всеки иска да си обере стоката и всеки надкачва, дава някой лев", обяснява Мирчев.
Без български череши на пазара поне още две седмици
"Аз лично в моята фирма целогодишно държа пет човека на работа", казва земеделският производител Олга Жилова.
Атанас Ганчев вече няколко години се включва в кампанията, а рекордът му е 130 килограма череши, набрани за ден.
"То е до желание, без значение дали ще береш череши или някаква обща работа, трябва да имаш желание и да си упорит", казва Ганчев.
Според производителите от Пловдив и Кюстендил от години цените, на които се изкупуват череши, са ниски, а печалбите минимални.
"Цените за прясна консумация вървят добре, обаче няма достатъчно клиенти, тъй като в България има много череши. Нашата себестойност на черешата е над 70-80 стотинки. Ние при това положение губим", казва Кирил Димитров, също земеделски производител.
30 лв. удари килограмът на черешите в Бургас
Заради ниските изкупни цени на черешите миналата година, Кирил Димитров е оставил необрани около 30 тона от сочните плодове.
Репортери: Нели Ангелова, Станислава Христова