До броени дни се очаква да започне кампанията по бране на сладки плодове в много райони на страната. Един от най-сериозните проблеми пред производителите тази година се очертава да бъде наемането на работници за прибирането на реколтата от череши.
Крум Мирчев отглежда около 30 декара череши в района на пловдивското село Брестник. Обяснява, че човек без опит трудно може да се справи с брането на череши, а добрите работници са дефицит.
"Ако ние сме 20 производители, а имаме 10 работника всеки иска да си обере стоката и всеки надкачва, дава някой лев", обяснява Мирчев.
Без български череши на пазара поне още две седмици
"Аз лично в моята фирма целогодишно държа пет човека на работа", казва земеделският производител Олга Жилова.
Атанас Ганчев вече няколко години се включва в кампанията, а рекордът му е 130 килограма череши, набрани за ден.
"То е до желание, без значение дали ще береш череши или някаква обща работа, трябва да имаш желание и да си упорит", казва Ганчев.
Според производителите от Пловдив и Кюстендил от години цените, на които се изкупуват череши, са ниски, а печалбите минимални.
"Цените за прясна консумация вървят добре, обаче няма достатъчно клиенти, тъй като в България има много череши. Нашата себестойност на черешата е над 70-80 стотинки. Ние при това положение губим", казва Кирил Димитров, също земеделски производител.
30 лв. удари килограмът на черешите в Бургас
Заради ниските изкупни цени на черешите миналата година, Кирил Димитров е оставил необрани около 30 тона от сочните плодове.
Репортери: Нели Ангелова, Станислава Христова
България проучва възможността за строителство на гигафабрика за изкуствен интелект
Програма за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия одобри правителството
Богатството на Илън Мъск: Състоянието му надхвърли 500 млрд. долара за кратко
Проверки в Елените: Община Несебър е издавала разрешителни за строежи в речно корито
"Лека-полека в тъмното: Кога със свещица, кога с фенерче": Пети ден без ток в Брезнишко