Заработиха мобилните кабинети, които имунизират граждани на РС Македония

от БНТ
11:49, 18.05.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Два центъра за ваксинация заработиха на междинната зона между граничните пунктове Станке Лисичково - Делчево и Златарево - Ново село. Всеки работен ден в тях могат да се имунизират граждани на Република Северна Македония.

Тъй като мобилните кабинети се намират в междинната зона, на хората няма да им се налага да влизат в България и съответно няма нужда да предоставят отрицателен PCR тест.

Желаещите да се ваксинират ще могат да избират между "Астра Зенека", "Пфайзер" и "Модерна". Вече са се записали малко под 2000 души.

Разкриването на мобилните кабинети е по идея на българския филантроп д-р Милен Врабевски и с подкрепата на Министерствата на здравеопазването, на отбраната, на вътрешните и на външните работи, както и на Агенция "Митници".

"В случая говорим не просто за родолюбива инициатива, а за работа в сложна епидемиологична среда, която включва до голяма степен гражданите на Република Северна Македония. Имаме 120 000 и повече паспорта, тоест ние сме длъжни да се погрижим за тези граждани. Те получават непрекъснато дарения, все още недостатъчни и затова ние решихме да направим този жест по моя инициатива, но с решение на Министерския съвет, да се погрижим за тях, ние сме длъжни да го направим", заяви д-р Милен Врабевски.

"Има ваксини. Интересът е към ваксината на "Пфайзер" и тази е най-търсената към момента", каза още д-р Николина Кръстева.

Репортер: Йорданка Бакалска

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Антон Зингаревич: Ботев Пд го очакват по-добри времена
Антон Зингаревич: Ботев Пд го очакват по-добри времена
Хари Кейн е поискал да бъде продаден
Хари Кейн е поискал да бъде продаден