НОВИНИ

Липсват важни лекарства от аптеките в Благоевград, няма и медикаменти за инхалации при деца

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 21.01.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

За липса на важни медикаменти в аптеки и складове в Благоевградска област, алармират наши зрители. Две основни лекарства използвани за инхалации при деца са най-търсени през последните няколко месеца заради повишения ръст на респираторни заболявания. Доставките им обаче са в твърде малки количества и не стигат за всички нуждаещи се.

Общо 340 са медикаментите, записани в списъка с липсващи препарати, който всяка седмица се актуализира от Асоциацията на собствениците на аптеки в цяла България. Лекарства обхващащи всички терапевтични групи.

Славина Мишева е майка на дете на 2 години. Преди няколко дни синът и се разболял. След преглед, педиатърът му изписал лекарство за инхалации и облекчаване на заболявания на дихателните пътища.

"Търсихме го, обиколихме всичките аптеки в рамките на деня и се наложи да вземем от съседи, на които им е останало. Дори някои от фармацевтите казваха, че от седмици го няма", казва майката.

Според фармацевтите, едни от основните причини за недостиг на лекарства са малкото количества, които се внасят в страната, както и пренасочването им към болничен пазар. Освен при деца, липсващите медикаменти много често се изписват и на заразените с коронавирус. От страх пък, повечето от хората се презапасяват с големи количества, което отново води до недостиг на препаратите.

"За момента най-търсените лекарства са Пулмикорт, който е инхалационна форма, Вентолин - инхалационна форма и вече антибиотици и противовирусните продукти. Предвид пандемията на всяка една държава засегната в момента недостигът самите фирми производители, не могат да смогнат с производството", каза Мария Димчева – магистър-фармацевт.

Родителите масово търсят липсващите лекарства в групи в социалните мрежи, където се предлагат такива внесени основно от Турция и Гърция. А в случай, че и там го няма, педиатрите и личните лекари, успяват да намерят заместител на липсващия медикамент. Всички заместители, обаче са по-силни и се продават само срещу рецепта.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зъболекарският съюз иска законодателни промени след агресията към стоматолог в Русе
Зъболекарският съюз иска законодателни промени след агресията към стоматолог в Русе
Анатоли Нанков: Доволни сме от представянето, но имаме още работа
Анатоли Нанков: Доволни сме от представянето, но имаме още работа