НОВИНИ

Парламентът прие удължаването на Бюджет 2021 до края на март

Николай Минков
от Николай Минков
13:26, 21.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

След бурни скандали в парламента мнозинството удължи действията на бюджета за миналата година до края на март. Те предвиждат компенсациите за пенсионерите, взели по-малко през януари, вдигане на възнагражденията за личните асистенти.

До края на март се запазва и:

  • минималната работна заплата ще е 650 лв.
  • ваучерите за храна ще са 80 лв.
  • замразяват се семейните помощи

Размяна на реплики в парламента заради удължаването на Бюджет 2021

Чрез удължаване дейстивята на разпоредби от държавния бюджет и бюджетите на здравната каса и НОИ до края на март се запазва минималната работна заплата, максималният осигурителен доход, обезщетенията за безработица, ваучерите за храна и се повишават възнагражденията за личните асистенти.

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че вместо да бъде разгледана план сметката за тази година, се предлага рециклирана версия на тяхната макрорамка от миналата.

"Безпрецедентно е за РБ през последните 30 години на 20 януари България да няма закон за държавния бюджет. Да не стане така, че след Виденовата зима, да имаме Кировата зима", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

От мнозинството призоваха да се върне дебата към представените бюджетни параметри за тримесечието.

"Г-жо Атанасова, репликата ми е към вас, ако обичате, придържайте се към същината на дебата. Разбираме, че трябва нещо да правите опозицията, особено като не знаете какво да правите в опозиция", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Това, което госпожа Атанасова нарича статукво, ги събори от власт след 12 години управление на статуквото. Искам да отправя процедура - да отнемате думата, да прекратявате, когато не е по темата", каза Явор Божанков, ПГ на "БСП за България".

От "Възраждане" обвиниха мнозинството, че пилее парламентарно време.

"Точната дума е цинизъм. Два месеца пропиляхте от работното време на парламента да се занимавате само и единствено с това как да влиза опозицията в лицето на "Възраждане" в парламента", каза Цончо Ганев - ПГ на "Възраждане".

От ДПС се възмутиха, че в никъде в предложението няма разчети за прогнозните приходи за тримесечието, на базата на които да бъдат планирани разходите на държавата.

"Гласуваме разпоредби, свързани с бюджета - продължава вътре да няма нито едно число. Ние в момента гласуваме бланково точки, които не сме съвсем сигурни, че отговарят на закона за публичните финанси", каза Петър Чобанов - ПГ на ДПС.

Не закъсня реакцията на най-голямата парламентарна група.

"Уважаеми г-н Чобанов, много ви е нисък капацитетът за произвеждане на новини. Сега ще покажем. Промяната е тук, скъпи колеги. Днес в 11 ч. вицепремиерът г-н Асен Василев внесе за обсъждане държавния бюджет за 2022г. Така че промяната е тук, колкото и да не ви харесва", каза Атанас Михнев, ПГ на ПП.

След близо четири часа и половина бурни дебати с гласовете на мнозинството парламентът прие да се удължат действията на разпоредби от държавния бюджет и бюджетите на здравната каса и на НОИ до края на март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков пред НС: България е суверенна държава. Призоваваме Русия да остане ангажирана в конструктивния диалог
Кирил Петков пред НС: България е суверенна държава. Призоваваме Русия да остане ангажирана в конструктивния диалог
Локомотив Пловдив привлече защитник
Локомотив Пловдив привлече защитник