НОВИНИ

Размяна на реплики в парламента заради удължаването на Бюджет 2021

Николай Минков
от Николай Минков
12:07, 21.01.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Бурни скандали белязаха работата на Народното събрание днес - още с обсъждането на дневния ред, тъй като депутатите вкараха допълнителни две точки, свързани с промени в Закона за енергетиката и процедури за избор на членове на КЕВР. Прехвърлиха се и при обсъждането на удължаване на действието на Бюджет 2021 до края на март.

Дотогава се запазва:

  • минималната работна заплата ще е 650 лв.
  • ваучерите за храна ще са 80 лв.
  • замразяват се семейните помощи

Опозицията обвини управляващите, че вместо да бъде разгледана макрорамката за тази година, се предлага рециклирана версия на бюджета на ГЕРБ от миналата година. Мнозинството не се съгласи с това твърдение.

"Гласуваме разпоредби, свързани с бюджета - продължава вътре да няма нито едно число. При първо четене отправих апел към управляващите, към МФ, да внесат едно приложение, в което да бъдат разписани както ангажиментите за нови разходи,така и лимитите,които наистина министерствата и ведомствата ще имат право да ползват. Това не беше свършено, ние в момента гласуваме бланково точки, които не сме съвсем сигурни, че отговарят на закона за публичните финанси", заяви Петър Чобанов от ПГ на ДПС.

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира, че случващото се в парламента е "цинизъм":

"Два месеца пропиляхте от работното време на парламента да се занимавате само и единствено с това как да влиза опозицията в лицето на "Възраждане" в парламента. Пропиляхте време, в което този законопроект, който в момента се обсъжда и това заглавие трябваше да е минало много отдавна", каза той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова определи като безпрецедентна ситуация за последните 30 години на 20 януари България да няма закон за държавния бюджет.

"Няма и представен проект все още, защото разбрахме че правителството, финансовия министър, премиера имат по-важни задачи като това да посещават филмови прожекции..Да не стане така че след Виденовата зима, да имаме Кировата зима", допълни тя.

Отговори ѝ Явор Божанков от БСП.

"Това, което госпожа Атанасова нарича статукво, ги събори от власт след 12 години управление на статуквото. Искам да отправя процедура - да отнемате думата, да прекратявате, когато не е по темата", заяви той.

Реплика отправи и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов:

"Г-жо Атанасова, репликата ми е към вас, ако обичате, придържайте се към същината на дебата. Разбираме, че трябва нещо да правите опозицията, особено като не знаете какво да правите в опозиция, но не е хубаво да се упражнявате по неща, които се случиха само преди три месеца, даже няма и толкова", каза той.

А защо още няма проектобюджет за 2022 г. обясни Венеция Нецова-Ангова от ПГ на "Продължаваме промяната":

"Будни сме със съзнанието си, с каузата си. Защо бюджет няма? Недоверието на обществото в партиите на статуквото доведе до провеждане на избори три пъти миналата година. Удължаването на бюджетите от миналата година се налага, защото се очакваше редовно правителство,което да ги подготви. Не зная за какви 10 месеца говорите и какво се случи през септември миналата година. Необходимо е действащо Народно събрание, което да проведе съответната процедура по приемане на закона", заяви тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията във Варна задържа двама мъже за отвличане
Полицията във Варна задържа двама мъже за отвличане
Движението на влакове през гара "Илиянци" е възстановено
Движението на влакове през гара "Илиянци" е възстановено