НОВИНИ

Литийно шествие с иконата на Св. Богородица Троеручица от Троянския манастир (СНИМКИ)

Храмовият празник беше уважен и от служебния премиер Димитър Главчев

литийно шествие иконата богородица троеручица троянския манастир снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:52, 15.08.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Миряни от цялата страна се включиха в тържественото шествие с иконата на Света Богородица Троеручица от Троянския манастир до местността "Могилата", където се смята, че е извършила първото си чудо за вярващите.

Отбелязването на храмовия празник на манастира е започнало с празнично вечерно богослужение вчера, с чина на Опелото на Пресвета Богородица, чрез който се извършва символичен чин на погребение на плащеницата на Божията майка.

По традиция, тържествената лития с чудотворната икона днес беше предхождана от празнична утреня и архиерейска света литургия. Храмовият празник беше уважен и от служебния премиер Димитър Главчев. Служението се проведе в двора на светата обител, откъдето тръгна и литийно шествие с иконата.

Вярващи, монаси и представители на властта извървяха заедно пътя до местността „Могилата“, която се намира недалеч от Троянския манастир. За поредна година честта да носят иконата имаха членовете на местния клон на Национално дружество "Традиция". Според съхранени от манастирското братство предания, именно там е извършено първото чудо от иконата.

Легендата разказва, че тя произхожда от Света Гора и била носена от Атонски монах към Влашко. Той прекарал известно време в молитви с благочестив пустинник, живеещ по тези места. В последствие, всеки път, когато искал да продължи пътя си, се случвало произшествие, което го възпрепятствало. Той приел това като знак, че иконата не желае да напусне Троянския край и я оставил на пустинника.

По късно на мястото била издигната малка дървена църква, разраснала се в последствие до третия по големина манастир в България – Троянската света обител "Успение Богородично".

снимки: БТА

Очаква се Троянският манастир да получи от правителството 1,35 млн. лева за ремонт на западното крило на обителта. Това стана ясно от думите на игумена на манастира Велички епископ Сионий. Той изрази надежда, че и за в бъдеще манастирът ще може да получава необходимата подкрепа. По думите му, западното крило е една от най-старите части на манастира, която се нуждае от спешен ремонт.

В утрешния ден в манастира ще бъдат отслужени вечерня и ктиторска панихида - молитвено възпоменание за всички починали игумени, братя и дарители на светата обител.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канабис за над 1 млн. лева задържаха митнически служители на "Калотина"
Канабис за над 1 млн. лева задържаха митнически служители на "Калотина"
Започва изплащането на социалните помощи в пощенските станции
Започва изплащането на социалните помощи в пощенските станции