НОВИНИ

Лудият път на Карлош Кейрош към Световното първенство в Катар

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:27, 21.11.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
лудият път карлош кейрош световното първенство катар
Слушай новината

Селекционерът на Иран Карлош Кейрош за трети пореден Мондиал ще изведе азиатската страна на най-голямата футболна сцена, но за разлика от предишните два пъти португалският специалист трябваше да мине по доста по-различен път, за да го видим край страничната линия в Катар.

В периода 2011-2019 година Кейрош беше неизменно начело на Иран, като помогна на страната да се класира за първи път в историята си на две последователни Световни първенства (2014 и 2018), като преди четири години в Русия единствено гол в последните минути на Испания попречи на иранците да излязат от груповата фаза.

През 2019 година обаче след загубата в полуфиналите на Купата на Азия от Япония Кейрош напусна поста си след точно 100 мача начело на тима.

От този момент нататък започна и дългият път на португалеца към Световното първенство в Катар, който включва неуспешни опити да класира отборите на Колумбия и Египет за Мондиала преди отново да поеме Иран.

Броени дни след раздялата с Иран Карлош Кейрош стана новия селекционер на Колумбия, а задачата пред него бе да изведе отбора до трето поредно участие на Световно първенство. "Лос кафетерос" започнаха квалификациите в зона КОНЕМБОЛ с успех над Венецуела и равенство срещу Чили, но последваха тежки поражения от Уругвай (0:3) и Еквадор (1:6), които костваха работата на Кейрош. Колумбийците така и не се възстановиха от слабия си старт и в крайна сметка останаха без място на Мондиала в Катар, след като завършиха на 6-та позиция в квалификациите.

През септември 2021 година португалският специалист прие предизвикателството, наречено Египет, но отново претърпя крах в амбицията си да достигне до Световното първенство с Мохамед Салах и компания. "Фараоните" отстъпиха с дузпи на Сенегал през февруари в решителната битка за място в Катар, а след този провал договорът на Кейрош бе разтрогнат по взаимно съгласие.

Така стигаме до 7 септември 2022 година, когато Карлош Кейрош за втори път в кариерата си застана начело на Иран и стана ясно, че ще изведе тима на трети пореден Мондиал, макар че заслугата за класирането за първенството в Катар бе изцяло на хърватина Драган Скочич.

Със сигурност обаче Кейрош и Иран ще искат да забравят по най-бързия начин първия двубой на тима на Световното първенство в Катар, след като азиатската страна бе разбира с 2:6 от отбора на Англия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР за нападението срещу българския клуб: Очакваме институциите в РСМ да се ангажират с действия
МВнР за нападението срещу българския клуб: Очакваме институциите в РСМ да се ангажират с действия
Варненският съд остави в ареста двама от задържаните за разпространение на детска порнография
Варненският съд остави в ареста двама от задържаните за разпространение на детска порнография