НОВИНИ

Лунно затъмнение ще се наблюдава от България

лунно затъмнение наблюдава българия
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:03, 04.05.2023
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

На 5 май любителите астрономи ще могат да проследят второто за годината затъмнение и първото лунно от полусянката на Земята.

То ще може да се наблюдава от България от момента на залеза на Слънцето, който ще бъде близък до изгрева на Луната в 20.29 ч. на 5 май за София, съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски".

Явлението ще започне доста по-рано - още в 18.14 ч. българско време на 5 май, когато Луната ще започне да навлиза бавно в земната полусянка.

Максималната фаза на затъмнението ще настъпи в 20.23 ч. - броени минути преди лунния изгрев за София, което означава, че Луната ще изгрее със затъмнен горен ляв край на своя диск. Явлението ще бъде видимо недълго след това, тъй като лунните затъмнения от полусянката са добре забележими за сравнително кратък интервал време, обясни Маркишки.

Затъмнението на 5 май ще се наблюдава от Азия без най-северните ѝ райони, Австралия, от Европа без най-западните ѝ части и без Скандинавския полуостров, от Африка и Антарктика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сълзотворен газ срещу ученици на протест в Унгария
Сълзотворен газ срещу ученици на протест в Унгария
Стаматова се класира на четвъртфинал в Тунис, Константинова отпадна в Швеция
Стаматова се класира на четвъртфинал в Тунис, Константинова отпадна в Швеция