НОВИНИ

Любо Ганев: Няма да позволя никой да източва федерацията!

bnt avatar logo
от Калоян Николов
12:54, 15.04.2021
Чете се за: 02:48 мин.
Български волейбол
любо ганев позволя никой източва федерацията

Ппрезидентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев излезе с обръщение до цялата спортна общественост. Причината е желанието на Николай Григоров и Пламен Христов да съдят централата за договори, подписани малко преди стъпването му в длъжност на 13 март 2020 г. Става въпрос за .

Ето становището на Ганев по двата казуса:

"Ще започна малко с предистория. На 11 ноември 2019 година се състоя заседание на Управителния съвет на федерацията. На него се взе решение да бъдe свикано извънредно общо събрание, на което да бъдат изключени членове от тогавашния УС. Може би аз бях един от тях, но въпреки натиска те не го направиха и дори афишираха твърдо желание за промяна и нов курс в управлението.

Общо събрание на БФ Волейбол (БФВ) на 13 март ме избра за президент и след извършен одит на централата от независима външна фирма, се оказа, че са подписани четири специални договора. Те бяха единствените с клауза при прекратяване да се дължи неустойка за целия им срок. Става въпрос за двама треньори, за тийммениджър и за назначен на измислената функция „наблюдател на състезател“. С двама от тях се разбрахме за прекратяване на договорите и затова няма смисъл да споменавам имената им.

Ще започна с по-фрапантния казус. Лицето Николай Григоров има наглостта да съди федерацията, след като управляваният от него клуб „Габрово“ фалира и дължи 12 000 лева на БФВ. Според договора му той е трябвало „да наблюдава състезатели“, за което да получава ежемесечна заплата. Лично Григоров ми се обади да ми каже още преди общото събрание през декември 2019-а в Казанлък, че има подписан договор и че ще получава гарантирано пари от федерацията. И още, че иска да гласува за мен, но не може, защото според контракта трябва да даде вота си за другата страна. На посочения разговор присъстваше свидетел, който ще потвърди пред съда, ако се наложи. Въпросният човек, който е и член на УС, се учуди, че толкова години е във федерацията и не получава пари, а Григоров ще взима гарантирани. Още когато бях избран за президент, се обадих лично, че тази длъжност няма да съществува. Григоров получи също предизвестие и по мейла, и с препоръчано писмо за анулиране на договора с предложение да бъде изплатено всичко до датата на прекратяването. И то въпреки факта, че реално не беше извършена никаква работа. Особено във време на пандемия постът е абсолютно безсмислен. Освен всичко никога не е съществувал в БФВ предвид наличието на комисии, които наблюдават подрастващите състезатели. Нямам нищо против да съди федерацията, както се заканва. Всеки има това право. Ако трябва, лично ще ходя на всяко съдебно заседание, но няма да позволя, някой да източва Българска Федерация Волейбол! Това обещание дадох на инициативния комитет, който ме издигна за президент, на общото събрание, което ме избра на поста и пред цялата волейболна общественост. И ще го спазвам до последния си ден тук! Намираме парите със страшни усилия и работа заедно с колегите от УС и маркетинговия отдел. Почти изчистихме наследените във времето дългове на централата и вървим напред и прозрачно по нашия план.

Федерацията по волейбол вярва в българския съд и съм сигурен, че той няма да допусне подобен абсурд. Ние сме сдружение с нестопанска цел и не можем да си позволим безсмислени разходи, които не подпомагат развитието на най-успешния отборен спорт на страната, а напротив – източват пари, предназначени за волейбола.

В тази връзка втория казус е свързан с Пламен Христов. Той също е получил подобен договор за селекционер на младежите. Когато оглавих федерацията, за първи път създадохме треньорска комисия с председател Людмил Найденов. Всеки, който желаеше да бъде наставник на национална формация, трябваше да подаде своята кандидатура. Христов не го направи. Заяви безцеремонно, че имал договор с бившия президент на федерацията Данчо Лазаров за още две години. Искам веднага да поясня - треньорите на националните формации се избират с решение на УС, а не с еднолично решение на председателя. Тази процедура обаче няма пряка връзка с конкурса. Едва след него Управителният съвет разглежда всички кандидатури и взема решения кой да е треньор на различните национални отбори. В тази връзка Христов получи предизвестие, че договорът му се прекратява. Всичко му е платено до 1 юни, откогато беше назначен новия наставник и независимо от факта, че през изтеклите месеци не е имало състезание. Но в бъдеще няма как да получава пари от федерацията, без да работи. Не е редно! Недопустимо е! Няма как с колегите от Управителния съвет да намираме пари, а някой нагло да ги присвоява под бутафорното прикритие на „преференциален договор“. Как ще погледна в очите останалите работещи треньори, ако го допусна? Няма да го разреша каквото и да ми коства. Като президент на БФВолейбол гарантирам, че във федерацията всичко е напълно прозрачно. Залагайки моето име и авторитет, отново ще повторя – организацията няма да бъде източвана от никого! И ще се боря за това на всички възможни инстанции! Вече съм уведомил членовете на УС за въпросните казуси. Бях длъжен да информирам българската общественост за хора, които опитват да се възползват неправомерно от облаги. Никога не съм се страхувал и крил при проблеми в любимия ми спорт и съм готов сега да се боря за справедливостта, каквото и да ми коства в личен план".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът отмени забраната за мъжкото хоро в Калофер
Съдът отмени забраната за мъжкото хоро в Калофер
Белгия отменя забраната за несъществени пътувания за държавите от ЕС
Белгия отменя забраната за несъществени пътувания за държавите от ЕС