Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Любомир Дацов: Влизането на България в еврозоната няма да доведе до допълнителна инфлация

от БНТ
09:30, 13.06.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Бизнес
Слушай новината

Свидетели сме на нещо, което ни се случи миналата година, на което, образно казано, сърбаме попарата вече и тази година. В момента никой не може да гарантира, че параметрите, които са внесени на промените за актуализация на бюджета в парламента, ще излязат същите от него. Риск онова, което се получи 2021 г., да не можем да контролираме публичните финанси през 2022 година, е абсолютно осезаем и в момента. Това каза Любомир Дацов – бивш зам.-министър на финансите в предаването "Денят започва".

"Де факто промените в бюджета са свързани частично с различни данъчни промени, които уж са насочени на някъде и удовлетворяват различни групи, но аз не мисля, че е така. От друга страна през бюджета като разход се трансферират пари и се увеличават пенсиите, без да се дава и една стотинка за увеличение на заплатите в останалите сфери", обясни Любомир Дацов.

"Тази актуализация е абсолютно ненужна. Форсмажорите не са чак такива форсмажори, защото енергийната криза беше заложена. Диагнозата не е правилна и лечението, което се назначава, също е проблемно", коментира още той.

"Бях изумен от дискусиите по време на бюджетната комисия, че финансовите министри планират да продължат разхлабената фискална политика, което е основната причина в Европа да има тази висока инфлация. Аз не знам нещо да е станало в енергийния сектор. Високите цени на ресурсите не са заради войната, а защото едни държави си закриха мощностите. Държавите с високите цени имат и ниска инфлация, защото няма пренос на инфлацията на енергийните цени. България произвежда на 40 или 60 евро съответната мерна единица ток, а всъщност продава на 400 лева, т.е. 10 пъти повече. И тази инфлация се пренася върху българската енергетика, през нея към индустрията и към джоба на всички хора", разясни Любомир Дацов.

"Инфлация от този вид се бори с консолидация на бюджета. Предизвикване на малка рецесия е онова, което трябва да охлади всъщност инфлацията на европейско ниво", допълни Дацов.

Той коментира и въвеждането на еврото в България. Според него това няма да доведе до допълнителна инфлация.

"Тогава когато вързахме лева за еврото, ние де факто въведохме еврото в България. Ние имаме евро, макар че го наричаме в България лев. Всички институции, разплащането, икономическите ефекти са свързани с еврото. България има икономически път на развитие, тя е част от общността на ЕС и е естествено да влезе в еврозоната", отбеляза Дацов.

"Хубаво е, че напоследък противниците на въвеждането на еврото престанаха да говорят, че това ще доведе по-висока инфлация", завърши бившият финансов министър.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Даниил Медведев е новият лидер при тенисистите, Григор Димитров с лек спад
Даниил Медведев е новият лидер при тенисистите, Григор Димитров с лек спад
Атанас Славов, ДБ: Категорично остава идеята за разделяне на КПКОНПИ на две
Атанас Славов, ДБ: Категорично остава идеята за разделяне на КПКОНПИ на две