НОВИНИ

Любомир Дацов: Влизането на България в еврозоната няма да доведе до допълнителна инфлация

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 13.06.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Бизнес
Слушай новината

Свидетели сме на нещо, което ни се случи миналата година, на което, образно казано, сърбаме попарата вече и тази година. В момента никой не може да гарантира, че параметрите, които са внесени на промените за актуализация на бюджета в парламента, ще излязат същите от него. Риск онова, което се получи 2021 г., да не можем да контролираме публичните финанси през 2022 година, е абсолютно осезаем и в момента. Това каза Любомир Дацов – бивш зам.-министър на финансите в предаването "Денят започва".

"Де факто промените в бюджета са свързани частично с различни данъчни промени, които уж са насочени на някъде и удовлетворяват различни групи, но аз не мисля, че е така. От друга страна през бюджета като разход се трансферират пари и се увеличават пенсиите, без да се дава и една стотинка за увеличение на заплатите в останалите сфери", обясни Любомир Дацов.

"Тази актуализация е абсолютно ненужна. Форсмажорите не са чак такива форсмажори, защото енергийната криза беше заложена. Диагнозата не е правилна и лечението, което се назначава, също е проблемно", коментира още той.

"Бях изумен от дискусиите по време на бюджетната комисия, че финансовите министри планират да продължат разхлабената фискална политика, което е основната причина в Европа да има тази висока инфлация. Аз не знам нещо да е станало в енергийния сектор. Високите цени на ресурсите не са заради войната, а защото едни държави си закриха мощностите. Държавите с високите цени имат и ниска инфлация, защото няма пренос на инфлацията на енергийните цени. България произвежда на 40 или 60 евро съответната мерна единица ток, а всъщност продава на 400 лева, т.е. 10 пъти повече. И тази инфлация се пренася върху българската енергетика, през нея към индустрията и към джоба на всички хора", разясни Любомир Дацов.

"Инфлация от този вид се бори с консолидация на бюджета. Предизвикване на малка рецесия е онова, което трябва да охлади всъщност инфлацията на европейско ниво", допълни Дацов.

Той коментира и въвеждането на еврото в България. Според него това няма да доведе до допълнителна инфлация.

"Тогава когато вързахме лева за еврото, ние де факто въведохме еврото в България. Ние имаме евро, макар че го наричаме в България лев. Всички институции, разплащането, икономическите ефекти са свързани с еврото. България има икономически път на развитие, тя е част от общността на ЕС и е естествено да влезе в еврозоната", отбеляза Дацов.

"Хубаво е, че напоследък противниците на въвеждането на еврото престанаха да говорят, че това ще доведе по-висока инфлация", завърши бившият финансов министър.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниил Медведев е новият лидер при тенисистите, Григор Димитров с лек спад
Даниил Медведев е новият лидер при тенисистите, Григор Димитров с лек спад
Атанас Славов, ДБ: Категорично остава идеята за разделяне на КПКОНПИ на две
Атанас Славов, ДБ: Категорично остава идеята за разделяне на КПКОНПИ на две