НОВИНИ

Мадрид се завръща в календара на Формула 1 след 2026 година

Последното издание на Гран при в Мадрид е било през 1981 г. на пистата Харама.

мадрид завръща календара формула 2026 година
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:38, 18.01.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Испанската столица Мадрид ще бъде добавена в календара на Формула 1, научи агенция АП от няколко източника. Но официалната презентация ще бъде другата седмица в испанската столица, се казва още в информацията, които са запознати с преговорите.

Състезанията от Формула 1 се връщат в района на испанската столица за първи път от 40 години насам, когато за последно е бил градът домакин на състезание. Хората, които са разпространили информацията, са го направили под пълното условие за анонимност, тъй като не им е било позволено да правят изявления преди официалната церемония.

Подробностите за това кога състезанието в Мадрид ще бъде добавено към календара все още се уточняват, въпреки че вече се говори за многогодишен договор, който започва през 2026-а година.

Барселона – вторият град по големина в Испания и столица на региона Каталония, има договор за провеждане на състезания от Формула 1 на пистата си до 2026-а година. Водят се преговори за евентуалното преместване на състезанието от Барселона в Мадрид, като този старт запази досегашното си място в календара. Има все още и малка вероятност да има две състезания в Испания през 2026-а година.

Очакванията за Мадрид са състезанието там да се проведе по улиците , минаваща през градския панаир. Подробностите за трасето обаче също ще стават ясни другата седмица. Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда вече намекна за подобно развитие и подчерта, че очаква "някои добри новини" за столицата, очакващи се следващия вторник. Губернаторът на региона Град Мадрид и околностите Изабел Диас Аюсо също изрази задоволство от развитието и подчерта, че очаква едно такова състезание да бъде стимул за инвестиции и отключване на други страхотни проекти.

Последното издание на Гран при в Мадрид е било през 1981-а година на пистата Харама. Пистата Херес де ла Фронтера пък беше домакин на гонките в периода от 1096-а до 1990-а и във втория период от 1994-а до 1997-а. Барселона е дом на Формула 1 в Испания от 1991-а година насам.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламна покрив на училище в кубратско село
Пламна покрив на училище в кубратско село
Гробарят и лихварят, обвинени в убийство, остават окончателно в ареста
Гробарят и лихварят, обвинени в убийство, остават окончателно в ареста