НОВИНИ

МАЕ: Светът преживява глобална енергийна криза

мае светът преживява глобална енергийна криза
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:14, 06.05.2022
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

"Световната общност е изправена пред първата си глобална енергийна криза. Санкциите срещу Русия и ответните мерки ще имат големи последици за енергийния пазар". Това заяви днес във Виена Фатих Бирол - изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Смятам, че сме в разгара на първата глобална енергийна криза. През 70-те години на миналия век преживяхме нефтена криза, която имаше големи последици за икономиката и инфлацията. Но тогава беше само нефт. Нека не забравяме, че Русия е износител номер едно на нефт в света и износител номер едно на природен газ в света, както и основен играч на пазара на материали, които се използват в енергийния сектор. Ето защо санкциите, наложени на Русия, или политическите решения на Кремъл имат и ще имат сериозни последици за енергийния пазар", заяви Бирол на брифинг във Виена.

Според думите му, би било твърде оптимистично да се смята, че сегашната нестабилност на енергийния пазар ще отмине скоро и светът ще се върне към дните на ниски цени и стабилни пазарни условия.

"Това е причината да работим с много правителства, опитвайки се да ги подкрепим в решението да намалят зависимостта си от Русия и да сведат до минимум въздействието върху икономиките и жителите си", обясни Бирол.

Ръководителят на МАЕ предупреди също, че следващите няколко години няма да са лесни, но светът трябва да е готов да преодолее предизвикателствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветана Пиронкова очаква второ дете
Цветана Пиронкова очаква второ дете
Топалова победи Глушкова и за място в полуфиналите в Кайро
Топалова победи Глушкова и за място в полуфиналите в Кайро