НОВИНИ

Магистратура в чужбина или как младите хора прилагат наученото в България?

bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 30.12.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Денница и Габриела учат магистратура в чужбина. И двете са завършили право в Софийския университет, след което са спечелили стипендии на фондация "Тук-Там". Тя праща българи да учат в чужбина при условие, че после се върнат тук от там и останат поне за определен период от време.

Денница е от Димитровград и в момента учи магистратура по човешки права във Виена. Габриела е от София и учи Международно авиационно право в Тулуза.

Практическата насоченост е основният отличителен белег, по който се различава обучението зад граница от висшето образование у нас, посочва Денница. Тя изтъкна, че в специалността ѝ е налице близък контакт с преподавателите, а студентите разполагат със свободата да изразяват своето собствено мнение, без да се съобразяват с това дали то отговаря на общоприетото.

Габриела изрази сходно мнение и подчерта, че свободата в общуването между студент и преподаватели е водещата разлика. По думите на младото момиче тази равнопоставеност учи на смелост, както и да отстояваш позицията си, да си по-активен в мисленето си, докато когато само слушаш оставаш пасивен.

Момичетата имат амбицията да израстват кариерно, засега в България, но плановете им не изключват и реализация в чужбина.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Усложнена е пътната обстановка в Централна и Северна България заради снеговалеж
Усложнена е пътната обстановка в Централна и Северна България заради снеговалеж
Христо Мутафчиев: Филмът "100 години по-късно" е документален поклон
Христо Мутафчиев: Филмът "100 години по-късно" е документален поклон