Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Божидар Божанов: Електронната идентификация ни е основен приоритет

от БНТ
08:39, 30.12.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Най-приоритетна задача е електронната идентификация. Трябва всички граждани да имат лесно и удобно средство, а квалифицираният подпис не е удобен, така че просто да влязат на сайта на една администрация и да кажат "влез" с електронна идентификация, като натиснат един бутон на телефона си и да са вътре. Това заяви в студиото на "Денят започва" Божидар Божанов - министър на електронното управление.

За всички неща, които гражданите трябва да могат да правят онлайн в момента, те трябва да имат квалифицирания електронен подпис или в някои случай ПИК на НАП, но той не работи за всичко, допълни Божанов.

Идеята на електронното управление е не просто да махнем едни гишета и да ги заменим с цъкане многократно по телефони или лаптопи, а държавата да не занимава гражданите със себе си, поясни Божанов и подчерта основния ефект от електронното управление:

"Това е загубено време за бизнеса, нерви, ограничава корупционния риск, колкото по-малко живи взаимодействия между граждани, бизнеса и администрацията има, толкова по-малко е рискът от корупция".

По отношение на предвижданото съкращение на администрацията той заяви:

"Не очакваме да режем просто на парче, а трябва да видим къде недостига администрация, къде е прекалено много, да прелеем функции и задачи. Администрацията всъщност приветства електронното управление, защото това улеснява и нейната работа", обясни министър Божанов.

Всяка една административна услуга ще може да бъде заявявана по електронен път. Тя и в момента на теория може и това всъщност е основно предизвикателство, каза министърът.

Той добави, че някои неща могат да бъдат бързи, със заповеди или вътрешни правила да се осигури отпадането на едно или друго заявление. За трудовата книжка например трябва да бъдат създадени нови регистри. Отпадането на стикери и син талон са бързи мерки.

На места има нужда и от законови промени, които ще бъдат козметични – подмяна на определена дума.

Другите приоритетни цели са забрана за подпечатването на документи. Печатът е спънка за реално електронно управление, каза още Божидар Божанов.

Акцент се поставя и върху входната точка за финансовите отчети. Няма нужда бизнесът да подава сходна информация на три места, а да се подава на едно място, откъдето администрациите да си ги разпределят, поясни министърът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Антоанета Стефанова е 10-та след първия ден на Световното по блиц шахмат
Антоанета Стефанова е 10-та след първия ден на Световното по блиц шахмат
За какво трябва да внимава всеки шофьор през зимата?
За какво трябва да внимава всеки шофьор през зимата?