НОВИНИ

"Майчин дом" събира снимки на пациенти за визуалната си библиотека

майчин дом събира снимки пациенти визуалната библиотека
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 19.11.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Майчин дом" кани своите пациенти да станат част от виртуалната визуална библиотека на болницата, като изпращат снимки от раждането, изписването или престоя си в университетската акушеро-гинекологична болница.

Идеята е да се обединят всички пациенти и техните спомени, за да се създаде албума с живата история на "Майчин дом".

Снимките от близко и далечно минало се изпращат на адрес: pr.maychindom@gmail.com.

Повод за инициативата е празникът на болницата, която днес отбелязва 118 години от създаването си.

Най-старата и най-голяма специализирана акушеро-гинекологична болница на Балканския полуостров е открита на 19 ноември 1903 г. в присъствието на Цар Фердинанд, депутати, дипломати, министри, духовенството и граждани

"Това е болница с вековна история и много интересна съдба, като започнем от създаването ѝ от Княгиня Мария-Луиза, което е един благороден акт – тя подарява цялата си зестра, за да се създаде един Матернитет и по този начин България в самото начало на 20-ти век да има своята болница за майчино и детско здраве”, разказва изпълнителният директор проф. д-р Иван Костов.

В началото болничният персонал се състои само от трима лекари, две аку­шерки, още толкова сестри и де­сетина други служители. Именно в "Майчин дом" се извършват първите операции като налагането на акушерски щипци и екстрахирането на плода, а за да се извърши цезарово сечение е трябвало да се иска разрешението на кмета на столицата.

В "Майчин дом" в момента работят над 200 акушерки и над 100 лекари. Близо 4000 са раждания за миналата година и над 5000 гинекологични операции, съобщават от лечебното заведение.

Само за първите 10 месеца от годината в болницата са проплакали повече от 2700 бебенца и са проведени повече от 120 операции с високотехнологичната роботизирана хирургична система "Да Винчи".

В най-новото COVID отделение са излекувани над 300 пациентки и са се родили над 60 здрави бебета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия въвежда пълен локдаун за 10 дни
Австрия въвежда пълен локдаун за 10 дни
Над 1 млн. зрители са гледали президентския дебат по БНТ и на bntnews.bg
Над 1 млн. зрители са гледали президентския дебат по БНТ и на bntnews.bg