НОВИНИ

Майсторите на перото бяха отличени за 102-ри път (СНИМКИ)

Съюзът на българските писатели раздаде годишните си литературни награди

Ерика Шаумян
от Ерика Шаумян
18:49, 22.05.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Съюзът на българските писатели раздаде годишните си литературни награди за 102-ри път. С плакети бяха отличени майстори на перото в осем категории, които с работата си не спират да развиват съвременната българска литература.

Наградите на писателите - събитие с дълбока традиция, което не е спирало дори и по време на Втората световна война. Награди, които отдавна не са само съюзни и никога не бягат от оценката на зрителите.

"Българската литература се развива и то успешно. Всякакви опити да се каже, че тя е в криза са несъстоятелни, защото виждаме колко пишещи хора има. Аз винаги съм смятал, че е по-добре хората да пишат разкази и стихове, отколкото доноси", каза Боян Ангелов, преседател на Съюза на българските писатели.

Христо Добротинов и неговата "Приказката като живот", беше отличен за роман на годината, Матей Шопкин прие приза за поезия. Атанас Звездинов пък стана лауреат на писателските награди с най-древния жанр - баснята.

"Наградата е много ценна, защото аз работя от 20 години в областта на баснята и имам претенцията, че доразвивам този три хилядолетен жанр", коментира Атанас Звездинов, писател.

А за майстор в един от от по-младите жанрове - кратка проза, признанието е за Пенка Чернева - с "Писма до мъртвия дядо".

"Помислете си само какво е животът всъщност. Проза, при това кратка. Докато въздъхнеш е дошло време да те награждават", мисли Пенка Чернева, писател.

снимки: Десислава Кулелиева

Признание за майсторството си получиха още Мюмюн Тахиров - за публицистика, за документалистика - Николай Овчаров за неговата история за цар Теодор Светослав и деспот Алдимир. Анита Тарасечив за литература за деца заради нейните "Жабки зелени".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът по художествена гимнастика в поредицата "Спортните таланти на България"
Ансамбълът по художествена гимнастика в поредицата "Спортните таланти на България"
АЕЦ "Козлодуй" ще използва част от оборудването за "Белене"
АЕЦ "Козлодуй" ще използва част от оборудването за "Белене"