НОВИНИ

Нашите ценности са нашият морален компас във времена на изпитания, заяви Радев в Рим

Утре водената от президента делегация ще има аудиенция при папа Франциск

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:50, 22.05.2024
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев взе участие в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право. Държавният глава е на двудневно посещение във Ватикана и Италия. Утре водената от президента Радев делегация ще има аудиенция при папа Франциск.

В Рим президентът Румен Радев участва в откриването на офис на Европейската организация за публично право. Досега организацията е подкрепила над 200 образователни и обучителни дейности и е оказала помощ на демократични институции в над 70 държави. На церемонията присъстваха също президентите на Италия Серджо Матарела и на Гърция Катерина Сакеларопулу.

"Свободата, демокрацията и човешките права са най-висшите достижения на нашата цивилизация, за които поколения наред са вложили усилия и саможертва. Тези права заслужават нашите постоянни усилия, защото в днешно време на несигурност, на растящи предизвикателства и светкавични промени, именно нашите ценности, които ние трябва да защитаваме всеки ден, са нашият морален компас, който трябва да следваме във времена на изпитания", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Президентът отбеляза, че почти всеки дебат за предстоящите европейски избори се фокусира върху темата за "Зелената сделка". Посочи, че всички искаме да видим Европа чиста и зелена възможно най-скоро. Но според него балансът между тази амбициозна цел и състоянието на икономиките и социалните системи е много крехък и трябва да се внимава със скоростта.

В Папския латерански университет, създаден през 1773г, президентът Румен Радев присъства на откриването на изложбата "Атон в рисунки и фотографии".

Творбите в изложбата са направени по време на над 50 поклоннически посещения до Света гора в продължение на 20 години. Изложбата е дело на художника Андрей Янев и професора по семиотика Мирослав Дачев. Президентът Румен Радев се поклони и пред паметника на светите братя Кирил и Методий в двора на българското посолство в Рим и поздрави нашите сънародници по случай 24 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски победи Крумовград с гол в добавеното време
Левски победи Крумовград с гол в добавеното време
Няма отменени полети на летище София заради силната буря
Няма отменени полети на летище София заради силната буря