НОВИНИ

Макрон към Денков: Оценявам куража, който българските власти показват от началото на войната в Украйна

макрон денков оценявам куража българските власти показват началото войната украйна
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 21.02.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, който показват от началото на войната в Украйна и факта, че страната промени модела на отношенията си с Русия.

"Ние сме изключително единни по отношение на подкрепата за Украйна, изправена пред агресивната руска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година.

По отношение на подкрепата за Украйна, ние действаме заедно с европейските ни партньори и по този начин постигнахме одобрение на 50 милиарда евро.

Оценявам куража, който показват българските власти още от началото на конфликта в Украйна, да променят в такава степен модела на отношенията си с Русия", заяви Макрон и допълни, че ЕС трябва да играе по-голяма роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности.

Френският президент посрещна в Елисейския дворец българският премиер Николай Денков с военни почести.

Освен общата солидарност към Украйна и усилията за подобряването на европейската среда на сигурност, Макрон открои като допирни точки между България и Франция сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и засилването на европейската интеграция.

"Ядрената енергия е гаранция за енергийната си сигурност и декарбонизацията", подчерта той.

Макрон поздрави българските власти и за усилията за още по-голяма европейски интеграция чрез присъединяване към Шенген и усилията за пирсъединавяне към еврозоната.

От своя страна българският министър-председател Николай Денков изтъкна, че девизът на страната ни "Съединението прави силата" днес изглежда по-важен от всякога. Той увери, че българското правителство и парламентарно мнозинство ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество.

"Затова България вече е изпълнила целта си за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки способностите си и включвайки се в укрепването на Югоизточния фланг на НАТО", каза Деков.

Той напомни, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 и работи по преодоляването на ветото на Австрия за сухопътен Шенген. Приоритет остава и присъединяването на България към ОИСР.

"Дълбоки благодарности към Франция за подкрепата в нашите усилия в тези области. Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен партньор, който активно изпълнява задълженията си", посочи Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров пропуска надпреварата в Акапулко
Григор Димитров пропуска надпреварата в Акапулко
Александър Везенков: В европейския баскетбол всеки мач е от значение
Александър Везенков: В европейския баскетбол всеки мач е от значение