НОВИНИ

Макрон назначи нови лица в управлението

урсула фон дер лайен макрон пристигнаха посещение китай
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:53, 20.07.2023
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон пренареди правителството си, тъй като иска да преодолее поредицата от кризи след преизбирането му миналата година, съобщиха правителствени източници, цитирани от АФП.

След като седмици наред се спекулираше, че може да смени министър-председателя, в началото на седмицата 45-годишният държавен глава заяви, че се придържа към избора на Елизабет Борн.

Съветниците и министрите дълго спореха дали центристът трябва да извърши "основен ремонт" на кабинета, за да даде знак за ново начало, но в крайна сметка разместването беше с ограничен обхват.

Най-значимата промяна е замяната на Пап Ндиайе, първия чернокож министър на образованието във Франция, който въпреки звездната си биография на академик и експерт по расовите отношения изглеждаше, че се бори в бурната политическа среда във Франция.

Той е сменен от Габриел Аттал, амбициозен 34-годишен бивш говорител на правителството, а други промени бяха извършени в министерствата на здравеопазването, жилищното настаняване и социалните въпроси.

Младшият министър на вътрешните работи Марлен Скиапа също беше уволнена, след като се забърка в скандал и подразни колегите си, позирайки за списание "Плейбой" в разгара на протестите срещу пенсионната реформа през април.

След преизбирането си миналата година Макрон се сблъска с месеци на гневни демонстрации заради крайно непопулярното повишаване на пенсионната възраст и беше принуден отново да се заеме с управлението на кризата в края на миналия месец, когато в цялата страна избухнаха бунтове.

Очаквана посока

През април 45-годишният държавен глава обеща да прекара следващите 100 дни в разработване на нова пътна карта за оставащите четири години от мандата му на фона на критиките, че правителството му няма ясна визия за бъдещето.

Той все още не я е представил публично и не е изложил подробно мислите си за бунтовете, които бяха предизвикани от полицай, застрелял 17-годишен шофьор от упор по време на спиране от движение в Западен Париж.

Най-интензивното насилие в градовете от 2005 г. насам предизвика дебат за закона и реда, имиграцията, както и за расизма и полицейската бруталност.

Въпреки нетърпението на някои депутати от управляващата партия за нова насока, политологът Бруно Катрес заяви, че пренареждането "не е изпратило силно политическо послание".

"Това е пренареждане, за да се отървем от министри, които не са постигнали достатъчно добри резултати или не са искали да останат", каза той.

От решаващо значение според него е, че тя не разширява политическия състав на правителството, което е в малцинство и трябва да разчита на опозиционните партии при гласуването на закони.

Съобщава се, че Макрон се е опитал да изкуши фигури от опозиционната партия "Републиканците", която досега се противопоставяше на официална коалиция с центристките съюзници на президента в парламента.

Рейтингът на популярността на Макрон остава нисък, но започна да се възстановява, след като през април претърпя почти рекорден срив. 31% от анкетираните в проучване от 5 юли са заявили, че имат положително мнение за него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонското МВР е сезирало прокуратурата заради посещение на деца от художествено студио в България
Македонското МВР е сезирало прокуратурата заради посещение на деца от художествено студио в България
Футболистите на ЦСКА 1948 получиха 200 хиляди лева премия за победата над Левски
Футболистите на ЦСКА 1948 получиха 200 хиляди лева премия за победата над Левски