НОВИНИ

Макс Верстапен спечели Гран при на САЩ във Формула 1

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
07:56, 24.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Макс Верстапен Формула 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Слушай новината

Макс Верстапен затвърди доминацията си във Формула 1 този сезон, след като спечели състезанието за Голямата награда на САЩ. Пилотът на Ред Бул, който записа 14-а победа за сезона, вече си гарантира световната титла след надпреварата за Гран При на Япония.

Люис Хамилтън с Мерцедес завърши втори. На трето място финишира Шарл Льоклер с Ферари, който стартира от 12-а позиция на „Circuit of the Americas“, но успя да достигне до призовата тройка и да си осигури 15 точки в генералното класиране.

Карлос Сайнц, който тръгна от първа позиция, още на първия завой бе ударен от Джордж Ръсел с Мерцедес. Испанският пилот на Скудерия Ферари спука гума, а от двигателя му започна да тече гориво и напусна състезанието. Ръсел получи 5 секунди наказание и така завърши на 5-ата позиция. Пред него излезе Серхио Перес с Ред Бул, който също получи наказание на стартовата решетка, но успя да се класира напред. След него се нареди Ландо Норис с Макларън запазил 6-ата си позиция от старта. Фернандо Алонсо с Алпин направи страхотно състезание и се придвижи от 14-а стартова позиция до 7-ото място в крайното подреждане за Гран при на САЩ.

Топ 10 допълниха Себастиан Фетел (Астън Мартин), който беше избран за Пилот на деня, Кевин Магнусен (Хаас) и Юки Цунода (Алфа Таури).

Първото и четвъртото място на Верстапен и Перес пък бяха достатъчни за това Ред Бул да стане шампион при конструкторите с актив от 656 точки, изпреварвайки Ферари, който има 469. Трети е Мерцедес 416 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият треньор на Симона Халеп: Вярвам в нея
Бившият треньор на Симона Халеп: Вярвам в нея
Александър Николов: Спекулация е, че от 2023 г. битовите потребители на електроенергия ще излязат на свободния пазар
Александър Николов: Спекулация е, че от 2023 г. битовите потребители на електроенергия ще излязат на свободния пазар