НОВИНИ

Макс Верстапен записа победа №50 във Формула 1 за Гран при на САЩ

Нидерландецът спечели 15 от 18-те състезания този сезон

Макс Верстапен Ред Бул
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
00:07, 23.10.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Трикратният световен шампион Макс Верстапен (Нидерландия) с „Ред Бул“ спечели състезанието за Голямата награда на САЩ във Формула 1 за трета поредна година.

Победата бе втора поредна, 50-а в кариерата на Верстапен и 15-а от 18 надпревари през настоящия сезон. С това 26-годишният пилот изравни рекорда си за най-много успехи в една кампания.

Верстапен, който си осигури трета титла във Формула 1 още в предишния кръг в Катар, стартира от шеста позиция, но успя да се справи с противниците си и финишира за 1:35:21.362 час, за да ликува в края. Той дублира успеха си в Остин, след като спечели и спринтовото състезание по-рано през уикенда.

„Когато стартираш шести, не е лесно. През цялото състезание имах проблеми със спирачките. В края разликата беше много малка. Невероятно е да спечеля победа №50 точно тук в Щатите. Ще се опитаме да продължим да натискаме и да спечелим още“, коментира след състезанието Верстапен.

Втори на 2.225 секунди се нареди британският пилот на „Мерцедес“ Люис Хамилтън, а третата позиция бе за друг британец – Ландо Норис от „МакЛарън“ на 10.730 секунди. Серхио Перес завърши пети в Остин на 18.460 секунди от Ферстапен. Пред мексиканския пилот, на четвърто място се нареди Карлос Сайнс (Испания) с „Ферари“ с изоставане от 15.134 секунди, а съотборникът му Шарл Льоклер (Монако), който стартира от полпозишън, загуби лидерската си позиция от Норис още в първия завой и в крайна сметка финишира шести на 24.662 секунди от Ферстапен.

„Имахме нужда от още няколко обиколки, за да атакуваме успешно. Отборът свърши много добра работа този уикенд. Допуснах грешка, но успях да се върна в голямата битка. Много съм щастлив от резултата. Чувствам се страхотно от постигнатото днес“, каза седемкратният шампион Люис Хамилтън.

Състезанието бе много интересно за зрителите и предложи напрегнати моменти и размени на водачеството. Ландо Норис направи добър старт и водеше в солидна част от надпреварата, но Ферстапен и Хамилтън си проправиха път към върха.

В генералното класиране за сезона във Формула 1 начело е шампионът Макс Ферстапен с 441 точки, втори се нарежда съотборникът му Серхио Перес (Мексико) с 228, а Люис Хамилтън заема трето място с 201 точки.

Следващият кръг от Формула ще се проведе в Мексико между 27 и 29 октомври.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-топло от обичайното ще се задържи времето и днес
По-топло от обичайното ще се задържи времето и днес
Барселона записа минимална победа над Атлетик Билбао с дебютен гол на 17-годишен юноша
Барселона записа минимална победа над Атлетик Билбао с дебютен гол на 17-годишен юноша