НОВИНИ

Мълния в населено място - кога не сме защитени

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:10, 26.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Близостта на единични дървета и мощните електромагнитни полета в района са вероятната причина за трагичния инцидент, при който мълния отне живота на 25-годишен мъж в района на "Интер Експо Център" в София.

Сградите в столицата имат гръмоотводи, правят се и периодични проверки от инспектората към Общината. Откритите пространства обаче, с единични дървета, са опасни, напомнят експерти. Електронните устройства и метални предмети също привличат мълниите.

"Да останат на закрито или далеч от дърво и да изчакат да премине бурята. Електронните устройства привличат мълниите и трябва да бъдат изключени. Сградите имат гръмоотводи, правят се проверки, но откритите пространства не са защитени", заяви в "Денят започва" Радослав Калчев - експерт по мълниезащита.

"Момчето, което е загинало при трагичния инцидент, е бил на открито място и най-вероятно е говорил по телефона, защото при такива светкавици и на открито място, близо до самостоятелни дървета, привличат мълнията и от включени мобилни телефони, и от дървото, което е в близост", заяви Красимир Димитров от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

"Разбира се, че всяка сграда трябва да има мълниезащита и да отговаря на изискванията и при приемането на сградата това е част от работа на приемателните комисии. За съжаление, това място е далеч от сгради, така че няма как да бъде защитено. Много е важно хората да знаят, че по време на гръмотевични бури да избягват открити места, особено където има дървета, трябва до опитат да са на закрито", коментира кметът Йорданка Фандъкова.

Вижте и още във включването на Стела Илиева в "Денят започва":

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозни щети след градушка в района на Троян
Сериозни щети след градушка в района на Троян
7 области вече са в червената ковид зона, във Велико Търново решават за мерките
7 области вече са в червената ковид зона, във Велико Търново решават за мерките