НОВИНИ

Малтийка е кандидатът на ЕНП за председател на ЕП

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:38, 25.11.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
малтийка кандидатът енп председател
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Най-голямата група в Европейския парламент - тази на Европейската народна партия, номинира малтийската евродепутатка Роберта Мецола за кандидат за председател на Европарламента.

Председателят на Европарламента се избира за две години и половина, като след това може да бъде преизбран. Мандатът на сегашния председател Давид Сасоли изчита през януари.

Мецола спечели вота в групата си в надпревара с евродепутатката от Нидерланция Естер де Ланге и австриеца Отмар Карас.

Председателят на групата - германският евродепутат Манфред Вебер, въобще не участва в избора, очаква се Вебер да наследи сегашния лидер на Европейската народна партия Доналд Туск.

Сегашният председател на Европарламента - социалистът Давид Сасоли, все още не се е кандидатирал официално за втори мандат, но се очаква да го направи.

Роберта Мецола стана много популярна в България миналата година, когато внесе поправки в резолюцията на Европарламента за България. Тя предложи в резолюцията да има текст за българския президент, в който се казва, че макар че трябва да е надпартиен, президентът е "против правителството и използва протестите като платформа, за да изразява своите позиции".

Мецола беше предложила и текст, който се отнася за Васил Божков, без да се споменава името му. В текста се казваше, че "той налива финансови средства в продължаващите протести". Предложенията за поправки бяха отхвърлени, но предизвикаха вълна от недоволство срещу Мецола в България.

Европейското издаде "Политико" пише за 42-годишната Мецола, че е типичен продукт на брюкселския балон - завършила е Колежа на Европа в Брюж, работила е като юрист в представителство на ЕС в Брюксел, после е била юридическия съветник на Катрин Аштън, бивш дипломат номер едно на ЕС. Мецола е омъжена и е майка на четири деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шиникова отпадна в Дубай, но си осигури участие на Australian Open
Шиникова отпадна в Дубай, но си осигури участие на Australian Open
Брюксел с нови правила за прозрачността на политическата реклама по време на избори
Брюксел с нови правила за прозрачността на политическата реклама по време на избори