НОВИНИ

Манчестър Сити и Севиля се изправят един срещу друг в спор за Суперкупата на Европа

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:50, 16.08.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
манчестър сити севиля изправят един друг спор суперкупата европа
Слушай новината

Малко повече от два месеца, след като най-накрая Манчестър Сити триумфира с Шампионската лига "гражданите" се изправят пред възможността да спечелят още един европейски трофей, макар и в лицето на Суперкупата на Европа.

За момчетата на Пеп Гуардиола това ще бъде дебют в тази надпревара, а по традиция техен съперник във финала ще бъде носителят на трофея в Лига Европа - Севиля.

Предвид успехите си във втория по сила европейски клубен турнир испанците имат далеч повече опит в мачовете за Суперкупата на Европа, въпреки че могат да се похвалят с един единствен успех. Той идва през вече далечната 2006-а година, когато андалусийци побеждават с 3:0 Барселона на "Стад Луи II" в Монако.

Оттогава насам обаче Севиля е в серия от пет поредни загуби в спора за този трофей, като те са и клуба с най-много загубени финали в турнира.

Голямата липса в двубоя през тази година ще бъде тази на белгиеца Кевин Де Бройне. Капитанът на Манчестър Сити получи травма в откриващия мач за сезона във Висшата лига и по всяка вероятност ще бъде аут от сметките за доста дълго време.

"Не можете да си представите колко сме щастливи, че ще участваме в този мач. Трябва да се възползваме от тази възможност, не се знае кога отново ще я имаме. Няма да ни е лесно срещу Севиля, когато те играят добре - печелят. Има страхотен характер и издържливост и знам, че ще са опасни срещу нас", коментира мениджърът на "гражданите" Пеп Гуардиола преди срещата.

"Радвам се, че сме тук, че успяхме да спечелим трофей в един труден период за клуба. Направихме нещо хубаво, което може да има добри отражения върху бъдещето", заяви неговият колега начело на Севиля Хосе Луис Мендилибар.

Домакин на мача за Суперкупата на Европа през 2023-а година ще бъде стадион "Георгиос Караискакис" в Пирея, който е добре познат на футболните фенове като дома на гръцкия футболен гранд Олимпиакос. Това ще бъде първият случай в историята, в който Гърция приема тази среща, а началото на сблъсъка е тази вечер от 22:00 часа българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Омуртаг отново на протест заради безводието
Жителите на Омуртаг отново на протест заради безводието
Експерти: Новите правила в ЗДвП ще предизвикат затруднения, шофьори могат да заведат дела срещу държавата
Експерти: Новите правила в ЗДвП ще предизвикат затруднения, шофьори могат да заведат дела срещу държавата