НОВИНИ

Манчестър Сити срази Юнайтед за триумф в ФА Къп и предвкусва требъла

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:00, 03.06.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
манчестър сити срази юнайтед триумф къп предвкусва требъла
Слушай новината

Манчестър Сити е новият носител на трофея в ФА Къп, след като във финала на "Уембли" пред над 80 000 зрители надигра градския съперник Манчестър Юнайтед с 2:1.

За "гражданите" това е втори значим трофей през сезона след този във Висшата лига и така момчетата на Пеп Гуардиола са само на един мач от постигането на исторически първи требъл за клуба, а той може да стане факт следващата събота (10 юни), когато предстои финала в Шампионската лига срещу Интер.

"Червените дяволи", които пък са единственият английски тим с требъл в историята до момента, приключват първата си кампания под ръководството на Ерик тен Хаг с успех в турнира за Купата на лигата, както и с място в топ 4 в първенството и завръщане в групите на Шампионската лига наесен.

Днешният финал започна ударно за Сити, които поведоха след едва 13 секунди игра, когато лошо изчистване от отбраната на Юнайтед позволи на топката да стигне до Илкай Гюндоган, който с удар от въздуха не остави шансове на Давид Де Хея за 1:0.

Силната игра на английския шампион продължи и следващите минути, но техните атаки така и не водеха до втори гол.

Постепенно техният съперник започна да намира ритъм и след половин час игра получи право да изпълни дузпа за игра с ръка на Джак Грийлиш, която бе отсъдена след намеса на системата ВАР. С отговорността да изпълнява 11-метровият наказателен удар се нагърби капитанът Бруно Фернандеш и не сбърка, изравнявайки резултата.

Малко след началото на второто полувреме обаче Сити отново взе аванс в резултата, а отново точен за тях бе Илкай Гюндоган, който се разписа след заучено изпълнение на свободен удар, въпреки че при неговият изстрел Давид Де Хея можеше да се намеси и по-добре.

В заключителните минути на срещата Манчестър Юнайтед натисна в търсене на изравнително попадение, което да прати срещата в продължения и почти успя да стигне до него в добавеното време на срещата, когато топката се отклони от напречната греда на вратата на "гражданите" при едно разбъркване в тяхното наказателно поле.

В крайна сметка Манчестър Сити оцеля, за да триумфира за седми път в историята с ФА Къп и за втори под ръководството на Хосеп Гуардиола след сезон 2018/19.

"Червените дяволи" остават с 12 трофея от най-старата футболна надпревара в света, като единственият по-титулуван отбор е Арсенал, който е печелил турнира 14 пъти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Ердоган положи клетва за новия си мандат
От нашите пратеници: Ердоган положи клетва за новия си мандат
Изабелла Шиникова се размина с титлата на двойки на турнира в Тунис
Изабелла Шиникова се размина с титлата на двойки на турнира в Тунис