НОВИНИ

Манчестър Сити срещу Интер - кой ще спечели трофея в Шампионската лига

манчестър сити интер спечели трофея шампионската лига
bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 10.06.2023
Чете се за: 05:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Тази вечер ще стане ясен новият носител на трофея в Шампионската лига. На финала в Истанбул един срещу друг ще се изправят отборите на Манчестър Сити и Интер. Мачът между двата тима ще бъде първи помежду им в историята.

Сити влизат в сблъсъка в страхотна форма и в търсене на исторически требъл. „Гражданите“ спечелиха вече титлата на Висшата лига и Купата на Футболната асоциация, а при успех над „нерадзурите“ ще се превърнат в първия английски клуб след градския съперник Манчестър Юнайтед, който завоюва требъла от Висша лига, ФА Къп и Шампионска лига в един сезон – „червените дяволи“ го сториха през 1998/99. „Небесносините“ за втори път ще имат възможността най-накрая да ликуват в надпреварата, след като през 2021 загубиха от Челси.

От своя Интер ще гони спечелването на трофея от турнира на богатите за четвърти път в своята история. „Нерадзурите“ триумфираха в надпреварата през 1964, 1965 и 2010 – тогава за последно тимът от Милано стана европейски клубен шампион, след като се наложи над Байерн Мюнхен с 2:0. Освен това, Интер има и два загубени финала – през 1967 и 1972 години. Възпитаниците на Симоне Индзаги направиха силен сезон, като завършиха трети в крайното класиране на Серия А и защитиха трофея си за Купата на страната, побеждавайки Фиорентина. Триумф над Сити ще ги изравни по брой отличия от ШЛ с отбора на Аякс, и на една купа пред Манчестър Юнайтед.

„Говорим за футболен мач, няма никакъв страх. Имаме огромен респект, но сме горди да играем в този финал, защото го искахме с всяка част от телата си. Концентрирани сме и ще се борим за всеки сантиметър от терена срещу отличен отбор. Трябва да сме напълно концентрирани и да не допускаме грешки", каза Индзаги на пресконференцията си преди финала.

"Знаем с кого трябва да играем. Знаем, че Манчестър Сити е може би най-добрият в света. Те доказаха това, допуснаха малко загуби през сезона. Знаем какъв играч е Холанд. Ясно е, че ще му обърнем специално внимание. Приготвил съм изненади, но целият Интер ще трябва да се защитава, опитвайки се да ограничи не само Холанд, но и целия отбор на Сити", добави Индзаги.

Колегата му начело на Сити Пеп Гуардиола е наясно с опасността, която представлява съперникът на „гражданите“.

„Свикнали сме с това да бъдем фаворити. Защо да бъде по-опасно? Приемаме ролята си и излизаме на терена, знаейки качеството на съперниците. Приемаме това, което казват хората, няма проблем“, коментира испанският мениджър на манчестърци на среща с медиите в петък.

Попитан какви са уроците от предишния финал, когато тимът му загуби от Челси, Гуардиола отговори: “Това е различен мач - две години по-късно, много неща се случиха в този период. Имахме план за добър мач срещу Челси, но не се получи. Утре ще бъде същото, готови сме. Играчите имат добро усещане, знаейки, че трябва да уважават качествата на Интер”.

И двата отбора вече си гарантираха място в най-престижния европейски клубен турнир догодина. Главен съдия на мача ще бъде полякът Шимон Марчиняк, който ръководи и спора за световната титла между Аржентина и Франция в края на миналата година в Катар. Помощници на Марчиняк ще бъдат Павел Соколницки и Томаш Листкиевич. Четвърти съдия ще бъде румънецът Ищван Ковач, а на ВАР-а ще оперира друг поляк – Томаш Квятковски.

Близо 15 хиляди полицаи от турските органи на реда ще се ангажират с обезпечаването на обществения ред в Истанбул по време на финала.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киев все още не говори конкретно за контраофанзива
Киев все още не говори конкретно за контраофанзива
Топчийски и Колев станаха шампиони на двойки на турнир до 14 г. от Тенис Европа в Румъния
Топчийски и Колев станаха шампиони на двойки на турнир до 14 г. от Тенис Европа в Румъния