НОВИНИ

Нощта преди финала...

нощта финала
bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 09.06.2023
Чете се за: 07:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Утре вечер милиони фенове на футбола ще гледат към Истанбул. Манчестър Сити и Интер имат среща с историята. Финалът на Шампионската лига е възможно най-бляскавият край на сезона на клубно ниво. Стадион "Ататюрк" ще бъде място за величие.

Фаворитът

Безспорно Манчестър Сити влиза като огромен фаворит във финала на най-престижния турнир за клубни отбори в Европа. "Шумните граждани" на Гуардиола искат да направят това, което само градският им съперник Манчестър Юнайтед е успявал да направи - требъл с най-значините трофеи. Дотук сезонът на "небесносините" се развива по сценария на Пеп. В Англия беше почти невъзможно отборът му да бъде спрян. От 12 февруари насам Манчестър Сити има само една загуба в мач без значение срещу Брентфорд в последния кръг. По пътя към Купата на Футболната асоциация отборът допусна само един гол в шест срещи, а в Шампионската лига англичаните нямат нито едно поражение в 12 срещи. Всичко това плюс Ерлинг Холанд правят от отбора фаворит.

Шансовете на Интер

Интер показа колебания в Серия А. "Нерадзурите" загубиха 12 пъти в 38 шампионатни мача и финишираха на цели 18 точки след шампиона Наполи. Краят на кампанията за тима на Симоне Индзаги е на висока скорост. Отборът допусна едно поражение от 23 април насам, спечели Купата на Италия, а Лаутаро Мартинес е решаващата фигура в синьо-черно. Този силен финален спринт на Интер със сигурност стряска съня на Хосеп Гуардиола.

Пътят до Истанбул

Ако погледнем пътя на двата отбора към финала, можем да кажем с убеденост, че този на Манчестър Сити беше далеч по-труден. В елиминациите английският тим отстрани РБ Лайпциг, Байерн Мюнхен и Реал Мадрид. "Гражданите" бяха изключително убедителни в домакинствата си. Вкараха 7 гола във вратата на бронзовите медалисти в Бундеслигата. Последваха три в тази на шампиона на Германия и 4 в мрежата на 14-кратния носител на трофея в Шампионската лига. Всичко това срещу нула допуснати на "Етихад".

Интер покоси Порто в осминафиналите. Едничък гол на Ромелу Лукаку определи крайния победител след 180 минути здрава битка. Тимът от Милано елиминира и другия гранд от Португалия Бенфика в следващия етап. Тук видяхме доста повече голове за общото 5:3 от двата мача. В титаничен градски сблъсък за място на финала "нерадзурите" отстраниха Милан без голямо напрежение след 2:0 и 1:0.

Гуардиола vs. Индзаги

Ден преди финала треньорите на Манчестър Сити и Интер се срещнаха с медиите. Хосеп Гуардиола беше категоричен, че иска най-доброто от своите играчи.

"Всички осъзнаваме колко важен е този мач. Фокусирани сме изцяло върху това, което трябва да направим. Гледах много мачове на Интер, за да се опитам да ги опозная по най-добрия начин. Утре е важно да покажем най-доброто на което сме способни. Това ще направи разликата", заяви испанецът.

Наставникът на Интер Симоне Индзаги знае колко сериозно е предизвикателството за неговия отбор.

"Знаем какъв мач ни очаква. Манчестър Сити е топ отбор. Те са най-добрият отбор в света в момента. Ние сме горди да сме на тази сцена и ще дадем всичко от себе си. Ще играем с пределна концентрация и ще трябва да ограничим грешките до минимум", каза в навечерието на сблъсъка Индзаги.

Опитът

Отборът на Интер има много по-голям опит във финални мачове на Шампионската лига. "Синьо-черните" за шести път в своята история ще се борят за купата с големите уши. Отборът я вдигна през 1964, 1965 и 2010, но в нито един от тези случаи срещу тях не бе английски представител. За Манчестър Сити това ще е едва второто участие последния за сезона мач. Преди две години "небесносините" бяха огорчени от Челси след минимална загуба в Порто. Поглед към цялостната статистика ще ни покаже, че Интер е играл 40 пъти срещу английски опоненти, а балансът в тези мачове е отрицателен за италианците. Те са печелили 40% от срещите. 16 победи срещу 18 загуби и 6 равенства. Манчестър Сити е играл 16 пъти срещу италиански отбори и е с положителен баланс - 6 победи, 6 равенства, 4 загуби. Любопитното е, че мачът на "Ататюрк" ще бъде първи между двата отбора в европейските клубни турнири.

Отброяваме последните часове преди финала. В този мач никой не може да се скрие на терена. Всяка грешка ще бъде наказана. За всяко гениално отиграване ще се говори с години. Всеки гол ще влезе в историята. А победителят ще бъде само един.

Автор: Радостин Любомиров

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След пороите: Нивото на язовир "Огоста" е далеч от критичните нива
След пороите: Нивото на язовир "Огоста" е далеч от критичните нива
Как пречиствателната станция на София произвежда зелена енергия и какви са ползите?
Как пречиствателната станция на София произвежда зелена енергия и какви са ползите?