НОВИНИ

Манчестър Сити вкара четири гола на Реал Мадрид за място във финала на Шампионската лига

манчестър сити вкара четири гола реал мадрид финала шампионската лига
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
00:15, 18.05.2023
Чете се за: 05:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Манчестър Сити показа зашеметяващо представяне, за да стигне до финала на Шампионската лига, когато Бернардо Силва с дубъл разгроми Реал Мадрид с 4:0 и осигури на английските шампиони победа с 5:1, предаде АФП.

Автоголът на Едер Милитао и попадението на Хулиан Алварес в продължението на мача допълниха паметната вечер за футболистите на Пеп Гуардиола, които се доближиха на три победи от това да изравнят требъла на Манчестър Юнайтед от 1998/99 г.

Петата титла във Висшата лига в рамките на шест сезона изглежда формална, тъй като Сити се нуждае само от три точки в последните си три мача, докато Юнайтед очаква финала за Купата на Англия на 3 юни.

Но Сити най-много жадува за първа Шампионска лига и ще бъде силен фаворит да покори Европа срещу Интер Милан в Истанбул на 10 юни.

Седем години след началото на управлението на Гуардиола като шеф на Сити феновете на домакините бяха изпратени на седмото небе от качеството на представянето, което съперничеше на финалите на Шампионската лига, спечелени от бившия шеф на Барселона начело на каталунските гиганти през 2009 и 2011 г.

През миналия сезон Мадрид разби мечтите на Сити на този етап със забележителен обрат от два гола в последните секунди на втория мач на "Сантяго Бернабеу".

Но този път хората на Карло Анчелоти нямаха отговор на превъзходството на Сити.

Ако не беше вратарят на мадридчани Тибо Куртоа, защитаващите титлата си шампиони щяха да се скрият още преди полувремето.

Огромният белгиец се нуждаеше от цялата си двуметрова конструкция, за да изчисти удара с глава на Ерлинг Халанд.

Куртоа вече беше отказал на Халанд да отбележи 53-ия си гол за сезона с друг удар с глава.

Родри, Джон Стоунс и Джак Грийлиш също стреляха с глава от границата на наказателното поле, но късметът на мадридчани най-накрая свърши в 23-ата минута.

Кевин Де Бройне разпечата бравата, като с паса си намери Силва в зоната и той стреля високо покрай лявата ръка на Куртоа.

През първия половин час гостите почти не бяха навлезли в половината на Сити, но 10 минути преди почивката бяха на сантиметри от изравняване, когато Тони Кроос нацели напречната греда.

Точно когато Мадрид започваше да се успокоява, Сити получи втория гол, който заслужаваше през първото полувреме.

Намиращият се във форма Илкай Гюндоган беше лишен от пети гол през май заради блокада на Едер Милитао, но топката се озова в Силва и се насочи към незащитената врата.

Халанд изстреля още един светкавичен удар встрани, а Куртоа отказа Силва от малко вероятен хеттрик, тъй като атаките на Сити продължиха на вълни и преди почивката.

Но в началото на второто полувреме те трябваше да покажат друга страна на играта си, за да издържат на реакцията на Мадрид и да гарантират, че няма да се повтори драмата от края на миналия сезон между страните.

Най-близо до спасителен пояс за Реал беше Давид Алаба, който изпълни пряк свободен удар, но Едерсон изби.

От другата страна Куртоа продължи да печели личната си битка с Халанд, като при единоборство с него обърна удара на норвежеца в гредата.

Но Сити спечели войната, за да се доближи на един мач от завършването на трансформацията в съдбата на клуба след поглъщането му през 2008 г. с подкрепата на Абу Даби.

Следващият удар за испанските гиганти беше нанесен от самите тях, когато 15 минути преди края на срещата Милитао отклони с глава удар на Мануел Аканки покрай Куртоа.

Две минути след края Халанд бе заменен от Алварес и това бе всичко, от което аржентинският носител на Световната купа се нуждаеше, за да се изяви, като се разписа след подаване на Фил Фоден.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Бах: България може да се гордее със своите олимпийци и със своя олимпийски комитет
Томас Бах: България може да се гордее със своите олимпийци и със своя олимпийски комитет
Тренто и Матей Казийски спечелиха титлата на Италия по волейбол
Тренто и Матей Казийски спечелиха титлата на Италия по волейбол